1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Robot Diş Hekimi İlk Kez Canlı İnsan Üzerinde Ameliyat Yaptı: İşte Detaylar!

Robot Diş Hekimi İlk Kez Canlı İnsan Üzerinde Ameliyat Yaptı: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Perspective şirketinin geliştirdiği yapay zeka destekli robot diş hekimi, ilk defa bir insan üzerinde gözetim olmadan ameliyat gerçekleştirdi. Bu gelişme, normal bir diş hekiminden 8 kat daha hızlı çalıştığı ortaya konulan bir diş kuronu değişiminde kendini gösterdi. İnsan uzmanlardan çok daha hızlı bir şekilde işlemi tamamlayan robot, sadece 15 dakikada başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Geliştirilen robot, işlemi gerçekleştirebilmek için hastanın ağzını öncelikle 3 boyutlu tarayıcı ile haritalandırıyor. Daha sonra ise yapay zeka tarafından operasyonun planlandığı ve uygulandığı bir süreç başlıyor. Diş kuronları, çürük veya zayıflamış diş bölümlerinin onarılmasını sağlayan işlemlerdir. Normalde bu tarz bir operasyon için iki diş hekimi ziyareti gereklidir ve her biri yaklaşık bir saat sürer. Ancak Perspective şirketinin geliştirdiği robot, bu süreci 15 dakikaya kadar indirebilmektedir.

Perspective şirketi, teknolojisinin geliştirilmesi için 30 milyon dolar fon toplamayı başardı. Bu yatırımcılar arasında Mark Zuckerberg’in babası ve diş hekimi Dr. Edward Zuckerberg de bulunmaktadır. Robotun işleyişi ise önce diş hekimi tarafından ağzın modelinin oluşturulması ile başlıyor. Bu model sayesinde çürük veya erozyon gibi sorunları tespit edebilmek mümkün oluyor.

Perspective şirketinin robotik diş hekiminin hareketlerini gösteren bir videoya göre, robot çürük dişi onarmak için gerekli delme işlemini gerçekleştirebilmektedir. Şirketin klinik danışma kurulu üyesi Karim Zaklama, robot destekli sistemlerin diş hekimliğini dönüştüreceğini ve hasta deneyimini iyileştireceğini belirtmiştir.

Perspective şirketi, robotlarının işlem sırasında dişlere zarar vermeden tedavi edebildiğini, ayrıca 100 mikronluk bir hassasiyetle delik açabildiklerini iddia etmektedir. Ayrıca yeni tarama teknolojilerinin diş sorunlarının daha erken ve doğru teşhis edilmesini sağlayacağını ve hastaların da bu durumu daha net görebileceklerini belirtmektedir. Bu gelişmiş teknoloji sayesinde hem diş hekimleri hem de hastalar sorunları daha iyi anlayabilecekler ve erken müdahale şansı elde edeceklerdir.

Sonuç olarak, yapay zeka destekli robot diş hekimi, diş hekimliği alanında geleceğe yönelik önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Hızlı, etkili ve güvenli bir şekilde işlem yapabilen bu robotlar, insan uzmanlara göre daha isabetli teşhisler koyabileceği için sektörde önemli bir yere sahip olabilirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Robot Diş Hekimi İlk Kez Canlı İnsan Üzerinde Ameliyat Yaptı: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin