Rosatom’a ait Hollandalı iştirak olan Uranium One Cooperatief, 2022 yılına ait yıllık raporunu yayınlamıştır. Rapora göre, şirket Rus devlet şirketi Rosatom’un hissedarı konumundadır ve elde edilen karın bir kısmı Rosatom’a aktarılmaktadır. Hollanda merkezli şirket, Kazakistan ve Tanzanya’da nükleer hammadde çıkarma faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, ABD ve AB ülkelerinden gelen yaptırımlara rağmen Batılı ülkelerde uranyum ticaretinin devam ettiği raporda belirtilen önemli bir noktadır.
Rusya’nın uranyum sektöründeki etkinliğine odaklanan raporda, Ukrayna’daki savaş sebebiyle Rus iş insanlarına ve şirketlerine yönelik yaptırımlara karşın Hollandalı şirketin 2022’de 240,6 milyon dolar kar elde ettiği vurgulanmıştır. Şirketin 2022 faaliyetleri kapsamındaki nakit akışının bir önceki yıla göre 4 katından fazla artarak 90,9 milyon dolara yükseldiği belirtilmiştir.
Hollanda kamu yayıncısı NOS’un haberine göre, Rusya’ya bağımlılığı sebebiyle Avrupa henüz Rosatom’a yaptırım uygulayamamıştır. Bu duruma rağmen özellikle ABD’den yaptırım uygulanması çağrıları yükselmektedir. Batı’daki nükleer sektörün, Rosatom olmadan en büyük zenginleştirilmiş uranyum tedarikçisi olan Rusya’yı denkleminden çıkaramadığı belirtilmiştir.
Çekya, Slovakya, Bulgaristan, Macaristan ve Finlandiya gibi eski Sovyet nükleer santralleri genel olarak Rus yakıt çubuklarıyla çalışmaktadır. Avrupalı şirketlerin alternatif çözümler geliştirmeye çalıştığı anlatılan haberde, Norveç merkezli çevre örgütü Bellona’nın araştırmasına göre Avrupa’nın Rusya’dan nükleer yakıt ithalatının 2023’te bir önceki yıla göre iki kat arttığı belirtilmiştir. Bellona’nın araştırmasında, Slovakya ve Çekya’nın muhtemel yaptırımların beklentisiyle Rusya’dan daha fazla alım yaptığı bilgisi paylaşılmıştır.