Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, kuruma ve kendisine yöneltilen eleştirileri dikkatle takip ettiklerini bildirdi. RTÜK’ün yayın denetleme alanındaki görevlerinin önemine dikkat çeken Şahin, eleştirilerin yapıcı bir şekilde yapılmasını beklediklerini belirtti. Ancak, konulara hakim olmadan ya da doğru bilgi sahibi olunmadan yapılan eleştirilerin ve haksız ithamların kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Şahin, RTÜK’ün, çağın hastalığı olarak tanımladığı İslamofobiye yönelik yayınlara asla müsaade etmeyeceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle, Türkiye’de ilk defa “Uluslararası İslamofobi ve Medya Zirvesi”ni düzenleyen kurum olarak görev aldıklarını söylerken, Batı’da yaygınlaşan İslam karşıtlığının medya bağlamında tartışılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Uzmanların görüşlerini baz alarak bu sorunun çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştıklarını da ekledi.
Şahin, şiddeti özendiren yayınların da RTÜK tarafından görmezden gelinmeyeceğini söyleyerek, bu tür içeriklere karşı aktif bir duruş sergileyeceklerinin altını çizdi.
RTÜK’ün spor müsabakaları gibi yayınlarda yasal olmayan reklamlara izin vermeyeceğini belirten Şahin, milli güvenliği tehdit eden ve terör propagandası yapan içeriklerin yayınlanmasına karşı taviz vermeyeceklerini aktardı. Ayrıca, bağımsız mahkemeler tarafından verilen yayın yasaklarını uygulamayan medya kuruluşlarına karşı da önlem alacaklarını belirtti. Dini değerleri ve kurumları küçük düşürücü içeriklere de asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizen başkan, özellikle dizilerde bu tür sahnelerin bulunmayacağını vurguladı.
Şahin, “GEREKLİ YASAL YAPTIRIMLAR UYGULANMIŞTIR” başlığı altında, İslam karşıtı içeriklerin yayınlanması aşamasında dikkate aldıkları uyarılar doğrultusunda gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. Yayın kuruluşlarına yaptıkları ikazlara riayet etmeyenler hakkında geçmişte olduğu gibi günümüzde de yasal yaptırımların uygulanmaya devam edeceğini ifade etti.
Toplumsal şiddeti özendirici yayınları kesinlikle onaylamadıklarını ve bu tür içeriklere müsaade etmeyeceklerinin altını çizen Şahin, RTÜK’ün son dönemde milli ve manevi değerleri zedeleyen yayınlara 119 kez müeyyide uyguladığını duyurdu. Şiddet içeriklerine karşı 18, terör propagandası içeren yayınlara ise 14 kez yaptırım uygulandığını belirtti. Ayrıca, 6112 sayılı Kanun’un 8. Maddesi’nin a, b ve c fıkralarını ihlal eden toplam 69 farklı müeyyide kararının alındığını ifade etti.
Son olarak, RTÜK’ün görevlerinin sansür ile değil, denetim ve düzenleme ile yürütüldüğünü söyleyen Şahin, Anayasa’nın sansürü yasakladığını hatırlattı. RTÜK’ün, medya hizmet sağlayıcı kuruluşları yayınlardan sonra denetlediğini ve gerektiğinde ceza uyguladığını belirterek, resmi görevlerini yerine getirirken kamuoyuyla paylaşmanın da kurallar dahilinde olduğunu ifade etti.