1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Ruhsatsız Pistteki Helikopter Kazası: 4 Ölü!

Ruhsatsız Pistteki Helikopter Kazası: 4 Ölü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne çarparak düşen ambulans helikopterinde meydana gelen kaza, büyük bir trajedi yaşanmasına sebep oldu. Kaza sonucunda iki pilot, bir doktor ve bir sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Kazanın ardından yapılan incelemelerde, helikopterin havalandığı pistin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Bu bilgi, BirGün gazetesinden İsmail Arı’nın yaptığı haberde yer aldı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarıyla desteklendi. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin helikopter pisti, diğer birçok hastanenin helikopter pistleri arasından ruhsat listesinde yer almıyor.

THK HELİKOPTERLERİ TUSAŞ’A SATILDI

Uzun yıllar boyunca Sağlık Bakanlığı, ambulans helikopterlerini Türk Hava Kurumu’ndan (THK) kiralamıştı. Ancak 2022 yılı sonlarında bu anlaşma sona erdi ve Sağlık Bakanlığı, THK’ye olan 1 milyon 72 bin dolarlık ödeme yükümlülüğünü yerine getirmedi. Bu süreçte, THK’nin yönetimi değişti ve kurumu yöneten kayyumlar, helikopterleri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye (TUSAŞ) sattı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olan Tuğgeneral Kürşat Atılgan, 2015-2018 yılları arasında THK Genel Başkanı olarak görev yaptı ve kaza ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

KAZA KIRIM EKİBİ KİME BAĞLI?

Kürşat Atılgan, THK’dan devralınan helikopterlerin başka bir yapıya geçişine dikkat çekerek, “Türk Hava Kurumu gibi 100 yıldır bu işleri yapan, havacılığın temeli olan kurumdan bir başka yapıya geçti bu helikopterler. Benim başkanlık dönemimde Sağlık Bakanlığı’nın ambulans helikopter ihalesini aldım. Bu helikopterler donanımlı ve çok iyi helikopterler. Dünyada ambulans helikopter olarak en çok kullanılan helikopterlerden biri” ifadesini kullandı. Ayrıca, kaza, kırım ve inceleme heyetinin mutlaka Ulaştırma Bakanlığı’na geçmesi gerektiğini belirtti. İlgili değişikliğin yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığını, ancak bu konuyu Meclis’te de dile getirdiğini ifade etti. “Bir kurum hem havacılıktan sorumlu olacak hem de kaza kırım işi kendisinde olacak. Böyle olduğunda ve bir kusur varsa ne olacak?” şeklinde sorular yöneltti.

THK’NİN 100 YILLIK TECRÜBESİ VAR

Helikopter kazasında sis nedeniyle görüşün kısıtlı olduğu gözlemlendi. Kaza kırım ekibinin rapor hazırlaması süreci ise bazen aylar alabiliyor. THK, helikopterleri yaklaşık 10 yıl boyunca işletti ve bu süre içinde herhangi bir kaza yaşanmadı. Atılgan, bunun nedeni olarak THK’nın 100 yıllık uçuş tecrübesini ve bu alanda donanımlı bir uçuş okuluna sahip olmasını gösterdi. Pilotların geçmişini ve tecrübelerini titizlikle incelediğini belirtti. “Havacılık kuralları kanla yazılmıştır” diyen Atılgan, hava güvenliği ile ilgili geçmişteki kazalardan çıkarılan derslerin önemine vurgu yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ruhsatsız Pistteki Helikopter Kazası: 4 Ölü!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin