1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Rusya’yı Terk Eden Şirketlerin Uğradığı Zarar 100 Milyar Doları Aştı!

Rusya’yı Terk Eden Şirketlerin Uğradığı Zarar 100 Milyar Doları Aştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya’yı terk eden şirketlerin uğradığı zararın 100 milyar doları aştığı belirtildi. Reuters’ın şirket dosyaları ve beyanları üzerinde yaptığı analize göre, 2022’de Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusya’dan kurumsal kaçışın yabancı şirketlere 107 milyar dolardan fazla kayba neden olduğu ortaya çıktı. Yale School of Management tarafından yapılan analize göre, yaklaşık 1000 şirket Rusya’dan çıkarken yüzlerce şirket ise hala faaliyetlerine devam etmekte ya da işlerini askıya almış durumda.

Moskova’nın yabancı varlıkları alırken en az yüzde 50 indirim talep ettiği ve çıkış koşullarını giderek sıkılaştırdığı belirtildi. Fortum, Carlsberg, ONVO ve Uniper gibi birçok Batılı şirkete ait varlıkların Moskova tarafından geçici olarak kontrol edildiği ifade edildi. Rusya’nın devlet haber ajansı RIA ise Batı’nın misilleme yapması halinde en az 288 milyar dolar değerinde varlık ve yatırım kaybedeceğini hesapladı.

Bu yıl içerisinde Shell, HSBC, Polymetal International ve Yandex’e ait varlıkların yaklaşık 10 milyar dolar tutarında ve yüzde 90’a varan indirimlerle satıldığı açıklandı. Geçen hafta Danone’un Rusya’daki varlıklarını elden çıkarmak için düzenleyici onay aldığı ve 1,3 milyar dolar zarar ettiği belirtildi. Rusya’yı tamamen terk etmeyen bazı şirketler arasında Pepsi, Nestle ve Unilever gibi büyük şirketlerin yer aldığı ifade edildi.

Küresel risk danışmanlık şirketi S-RM’nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi Kurumsal İstihbarat Başkanı Ian Massey, Putin’in ezici bir zaferle yeniden seçilmesi durumunda ek varlıklara el koyma ve siyasi baskı gibi yetkilere sahip olabileceğini belirtti. Massey ayrıca, savaşın devam etmesi ve Batı’nın yaptırımlarının artması durumunda Rusya’dan çıkmayı planlayan şirketlerin daha büyük zorluklarla karşılaşabileceğini ve daha büyük zararlarla karşılaşabileceğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rusya’yı Terk Eden Şirketlerin Uğradığı Zarar 100 Milyar Doları Aştı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin