Dolandırıcılar, son zamanlarda sahte avukatlık büroları ve sahte uzlaşmacılar aracılığıyla milyonlarca liralık vurgun yapmaya başladı. Bu dolandırıcılar, resmi evrakları birebir taklit ederek terör örgütüne üyelik, jigololuk veya escortluk gibi yüz kızartıcı suçlara yönelik sahte savcılık belgeleri hazırlıyor. Bursa ve İzmir’de yapılan operasyonlarda ortaya çıkan bir detay da, savcılık veya mahkeme gibi evrakların yapay zekâ destekli uygulamalar ile hazırlandığıydı. Dolandırıcılar, vatandaşlara tamamen doğru gibi görünen bu belgeleri göndererek, ’18 bin TL’lik bir alacağımız var, eğer 4 bin 900 TL öderseniz dosyayı kapatırız aksi takdirde icra takibi başlatacağız. Banka hesaplarına el koyma onaylandı’ gibi ifadelerle tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Ancak uzmanlara göre, belgelerin sahteliğini anlamanın birkaç küçük yöntemi bulunuyor.
İnternette kısa bir arama yaparak yapay zekâ temelli sahte belge uygulamalarına ulaşmak mümkündür. Bu ücretli uygulamalar sayesinde bürokrasideki her türlü evrağın sahtesini dakikalar içinde oluşturabilirsiniz. Sistem basit komutlarla ilerler ve sadece istediğiniz konuyu ve kapsamı belirtmeniz yeterlidir. Yapay zekâ, size gerçeğinden ayırt edilmesi zor bir savcılık fezlekesi gibi belgeleri bile kısa sürede çıkarabilir.
Avukat Selma Karaduman, konuyla ilgili olarak SABAH’a şu uyarılarda bulundu: “Dolandırıcıların teknolojiyi kullanarak yeni taktikler geliştirdiğini gözlemliyoruz. E-devlet üzerinden kontrol yaparak bu tür durumlardan korunabilirsiniz. Ayrıca e-imzaları da buradan kontrol edebilirsiniz. Kimlik hırsızlığı, sahte sözleşmeler, sahte profiller ve dijital dolandırıcılık gibi internet üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık yöntemleri bulunmaktadır.” Dijital dolandırıcılık, faillerin dijital ortamı kullanarak mağdurları kandırmayı ve haksız kazanç elde etmeyi amaçladığı bir suç türüdür. Bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için dikkatli olmak ve güvenilir kaynaklardan bilgi almak önemlidir.