Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sistemi ve Sarsma Bandı Uygulamaları ile Sürücü Güvenliği Artırılıyor
Akıllı Ulaşım Sisteminin bir parçası olarak kurulan Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sistemi, sürücülerin yola dair önemli bilgileri anlık olarak almasını sağlamakta. Bu sistem, trafik kazaları, hava şartları, yol durumu ve çevre koşulları hakkında sürücüleri uyarmakta ve böylece yoldan çıkma kazalarını minimize etmeye yardımcı olmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek bu sistemin sunduğu faydaları vurgulamıştır.
Bakan Uraloğlu, KGM bünyesinde yer alan Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezleri sayesinde, belli noktalara yerleştirilen meteorolojik algılayıcılar, değişken mesaj işaretleri ve kameralar gibi cihazlar aracılığıyla tüm verilerin toplandığını açıklamıştır. Bu veriler yardımıyla yol kullanıcılarına anlık bilgiler sunarak güvenli bir sürüş deneyimi sağlanması hedeflenmektedir. Meteorolojik bilgi istasyonları, kameralar ve olay algılama uygulamaları, hava olayları ve olası kazalar gibi değişkenlerin etkilerini anında belirlemeye imkan tanımaktadır. Uraloğlu, “Sinyalizasyon sistemleri, değişken mesaj işaretleri, radyo yayınları ve mobil uygulamalar ile tüm sürücüleri trafik durumları hakkında bilgilendirmektedir.” ifadelerini kullanmaktadır.
Geçtiğimiz yıl boyunca 810 kavşağın trafik uyarmalı sinyalizasyon sistemine dönüştürüldüğünü belirten Uraloğlu, bu yıl da 120 yeni kavşağın bu sistemle donatılmasının planlandığını ifade etmiştir. Bu akıllı ulaşım sistemlerinin devreye alınmasıyla yollardaki güvenliğin arttırılması, gereksiz zaman kayıplarının ve maddi zararın önlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, sabit süreli çalışan sinyalizasyon sistemlerinin trafik uyarmalı yönetim biçimine dönüştürülmesi için 279 kavşakta çalışma yapılmış, 44 kavşak yenilenmiş ve 235 yenisi kurulmuştur.
Bakan Uraloğlu, yıl içerisinde 70 kavşağın daha uyarlamalı sinyalizasyon sistemine dönüştürüleceğini duyururken, sisli bölgeler için uzaktan erişim yapılabileceği 1200 senkronize IUGC (Flaşör) tesis edilmesinin de planlandığını belirtmiştir.
Sarsma Bantlarının Sürücü Güvenliği Üzerindeki Etkisi
Sarsma bandı uygulaması, özellikle uzun yolculuklarda sürücülerin dalgınlık, uyuklama ve dikkat dağınıklığı yaşaması nedeniyle meydana gelen yoldan çıkma kazalarının engellenmesine yönelik tasarlanmıştır. Uraloğlu, “Araç lastikleri sarsma bandının üzerinden geçerken oluşan titreşim ve ses sayesinde sürücü uyarılıyor ve aracını tekrar doğru şeride yönlendirme fırsatı buluyor.” şeklinde açıklamalar yaparak bu yöntemle yoldan çıkma kaynaklı kazaların azaltılmasının hedeflendiğini bildirmiştir.
Sarsma bantları, sürücülere yoldaki beklenmeyen koşullara yaklaşırken dikkatli olmaları için uyarı sağlamakta; ayrıca gece sürüşlerinde ve görüşün kısıtlı olduğu hava koşullarında güvenliği artırmakta önemli bir destek unsuru olmaktadır. Titreşimle sürücüyü uyaran bu bantlar, dikkat dağınıklığına bağlı olarak meydana gelen kazaların önüne geçmek için etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bakan Uraloğlu ayrıca bu yıl 725 kilometrelik bir kesimde sarsma bandı uygulaması yapmayı planladıklarını belirtmiştir.
Sonuç
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yapılan açıklamalar, Türkiye’de trafik güvenliğinin artırılması adına gerçekleştirilen önemli