Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Milli Yetkinlik Hamlesi kapsamında düzenlenen ‘Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi’, toplam 7 oturumda gerçekleşerek 35 konuşmacının katılımıyla gerçekleşti. Zirveye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın yanı sıra savunma sanayisinden ve kamu kurumlarından temsilciler, üniversite rektörleri ve akademisyenler de katıldı. YÖK Başkanı Özvar, zirvenin açılışında savunma sanayisinin stratejik ve kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizin güvenliğini sağlamak, bağımsızlığını korumak ve küresel rekabette var olabilmek için savunma teknolojilerinde yetkin, inovatif ve donanımlı insan kaynağına ihtiyaç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Özvar, yetenekleri erken tespit etmenin, doğru yönlendirmenin ve uygun kariyer yollarını çizmenin sektörün sürdürülebilir başarısı için kritik bir rol oynayacağına dikkat çekerek, “Savunma sanayisinde teknolojiye dayalı ve yenilikçi çözümler gerektiren bir yapı bulunmaktadır. Bu, mühendislikten yapay zekaya, veri analitiğinden otonom sistemlere ve siber güvenliğe kadar birçok disiplini içeren bir iş gücü talebini de beraberinde getirmektedir. Bu yeni teknolojilere uyum sağlayacak genç yeteneklerin kazanılmasının savunma sanayisinin rekabet gücünü koruyabilmesi açısından kritik öneme sahip olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Özvar, siber güvenlik, yapay zeka ve dijitalleşme gibi stratejik alanlarda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile iş birliği içinde dört yeni siber güvenlik meslek yüksekokulu açıldığını belirterek, “Bu yüksekokullar geçtiğimiz yıl eğitim ve öğretim yılında faaliyete geçti. Bu okullara giren öğrencilerin başarı sıralaması, 4 yıllık örgün eğitim programlarıyla yarışacak seviyededir” dedi.
Yetenek Yönetimi Zirvesi, yenilikçi stratejilere, en iyi uygulamalara ve savunma sanayiinin dinamik yapısına uygun çözümlere odaklanarak sektör profesyonellerinin bilgi ve deneyimlerini paylaşmasını, ortak projeler geliştirmesini ve savunma sanayisinin geleceği için güçlü bir insan kaynakları altyapısı oluşturulmasını amaçlamaktadır.