Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul’un Çatalca ilçesinde faaliyet gösteren Polonez fabrikasında sendikal örgütlenme çalışmalarına katıldıkları gerekçesiyle 145 işçiyi işten çıkaran işveren hakkında 2 milyon 9 bin 560 lira ceza kesti. Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, sendikanın örgütlenme çalışmalarına katıldıkları için işten çıkarılan 13 işçi ve kararlarına karşı çıkan 132 işçinin durumunu inceledi ve rapor hazırladı.
Açıklamada, firmanın sendikal baskı nedeniyle 141 işçiyi işten çıkardığı tespit edildi ve işveren hakkında 1 milyon 211 bin 190 lira idari para cezası istendi. Ayrıca, Türkiye İş Kurumu’na bildirim yapmadan 145 işçiyi toplu olarak işten çıkardığı için de 798 bin 370 lira idari para cezası ile cezalandırılması talep edildi. Sendika üyesi işçileri işten çıkararak sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında ise Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeğin, sendikal örgütlenmenin ve çalışanların haklarının korunması için sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceklerini belirtti. Bakanlık, işverenlerin hukuka uygun şekilde işçileri işten çıkarmaları ve sendikal faaliyetleri engellemelerine karşı kararlı bir tutum sergilemeye devam edeceğini vurguladı.
Bakanlığın yapmış olduğu açıklamanın ardından sosyal medyada da paylaşılan basın açıklamasında, 27 Ağustos 2024 tarihine kadar yaşanan gelişmeler halka duyuruldu. Bakanlık, işverenin yasadışı uygulamalarına karşı tavrını net bir şekilde ortaya koyarken, işçilerin haklarını korumak adına gerekli adımları atmaktan geri durmayacağını belirtti.
Sonuç olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Polonez fabrikasında yaşanan sendikal örgütlenme çalışmalarında işten çıkarılan işçilerin haklarını korumak adına ciddi adımlar atıldığı ve işverenin yasa dışı uygulamalarının cezasız kalmayacağı vurgulandı. Bakanlık, emek ve sendikal hakların korunması konusundaki kararlılığını sürdürerek, benzer durumlarda da gerekli müdahaleleri yapmaya devam edeceğini açıkladı.