SGK, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında sahte iş yerleri ve sahte sigortalılara karşı denetimlerini sürdürüyor. Bu doğrultuda, “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu” üzerinden çalışmalarını hızlandıran SGK, Türkiye genelinde 101 bin 794 denetim gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda, 1533 iş yerinin sahte olduğu tespit edildi. Ayrıca, 88 bin 455 kişinin çalışmadığı halde sigorta primi ödendiği ya da sahte iş yeri üzerinden sigortalı gösterildiği belirlendi.
SGK, sahte sigortalılığı tespit ettiği kişilerin sigortalılığını iptal ederken, sahte hizmetleri de sildi. Aynı zamanda, bağlanan aylıkları iptal eden SGK, yapılan maaş ve diğer ödemeleri faiziyle geri aldı. Sahtecilik durumunda iş yerlerine de yaptırımlar uygulayan kurum, sahte iş yeri tescil kaydını iptal ederken, yersiz yararlanılan teşvik ve destekleri de gecikme cezası ve gecikme zammıyla tahsil etti.
Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, sahte iş yeri ve sahte sigortalılığın sosyal güvenlik sisteminin kronik sorunlarından biri olduğunu vurguladı. SGK’nin 2 bin 750 sosyal güvenlik denetmeniyle Türkiye genelinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Şahin, sahte sigortalılığın genellikle akraba veya tanıdıklara ait iş yerlerinde yapıldığını aktardı. Son zamanlarda, hamilelerin sahte sigortalılığında artış yaşandığına dikkat çeken Şahin, sosyal güvenlik denetmenlerinin devleti zarara uğratan tüm uygulamalara karşı titizlikle çalıştığını ifade etti.
Şahin, sosyal güvenlik denetmenlerinin diğer kamu denetim elemanlarından daha düşük özlük haklarına sahip olduğunu belirterek, özlük haklarının merkezi denetim elemanlarıyla eşitlenmesini talep ettiklerini aktardı. Ayrıca, sosyal güvenlik denetmenlerinin daha etkin ve verimli çalışabilmesi için örgütlenme yapılarının iyileştirilmesini istediklerini belirtti. Bu taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve SGK Başkanlığına ilettiklerini söyledi.