Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçmiş dönem borçları nedeniyle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehir belediyeleri dahil altı belediyeye haciz işlemleri başlatma kararı almıştı. Haciz işlemleri, geçtiğimiz ay gerçekleştirilmiş ve muhalefet partileri, bu süreci eleştirerek, borç miktarının büyük bir kısmının 2023 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve diğer muhalefet partilerinin kazandığı belediyelerden kaynaklandığını vurgulamışlardı. Uzun yıllar Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetiminde kalan bu belediyeler için atılan bu adım, siyasi tartışmaları da beraberinde getirdi.
“KAYNAĞINDAN TAHSİL EDECEĞİZ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından gazetecilerle bir araya gelerek konu hakkında açıklamalarda bulundu. Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılan düzenlemeye dikkat çekerek, “Artık belediyelerin prim borçlarını ve iştiraklerinin ilgili kuruluşlarının prim borçlarını kaynağından tahsil edeceğiz. Bu yöntemi uygulayarak, belediyelerin borçları için bir sürece girmeye gerek kalmadığını” belirtti. Yani bu değişiklik, belediyelerin gelecekte yaşanacak borç problemlerinin önüne geçilmesini hedefliyor.
“KÜÇÜKÇEKMECE’DEN 1 MİLYARLIK GAYRİMENKUL ALDIK”
Bakan Işıkhan, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden itibaren belediyelerin SGK borçlarının 96 milyar liradan 160 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Bunun yanı sıra Küçükçekmece Belediyesi’nin 1.065 milyar liralık borcuna karşılık gayrimenkul tekliflerini kabul ettiklerini ve tahsilatlarını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu durum, belediyelerin borçlarını ödeme konusundaki tutumlarının nasıl değiştiğine dair önemli bir örnek olarak öne çıkıyor.
“MERSİN VE ADANA’NIN BANKA HESAPLARINA HACİZ KOYDUK”
Işıkhan, ayrıca ilk 10 belediye arasında bulunan ve 1 milyar lira borcu olan belediyeler hakkında da bilgi verdi. “Haciz uygulama sürecini de başlattık, ancak önceki adımların da değerlendirilmesi gerekiyor. Belediyelerle iletişime geçtik, ödeme emirlerini verdik ve SGK il müdürlerimiz, 81 ildeki belediyelerle birebir iletişim kurmalarına rağmen hâlâ borcunu ödemeyen bazı belediyelerimiz söz konusu” ifadelerini kullandı. Özellikle Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri’nin banka hesaplarına haciz koyulması, yasanın kendilerine verdiği yetkiye dayanarak gerçekleştirildi. Bu durum, SGK’nın alacaklarını tahsil etme konusundaki kararlılığını gösteriyor.
Son olarak, bu süreç, borçların nasıl yönetileceği ve olduğu gibi nasıl tahsil edileceği hususunda önemli bir örnek teşkil ederken, muhalefet partileri açısından da tartışmalara neden olmuş durumda. Haciz işlemleri ve borç tahsilatları, Türkiye genelindeki birçok belediye, devletçi ve sosyal demokrat siyasi partiler için önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir. Bu düzende, SGK’nın uygulamaları doğrultusunda belediyelerin ekonomik yönetim becerileri ve büyükşehirlerdeki borç yönetimi, önümüzdeki dönemde dikkat çekici bir şekilde izlenecektir.