“`html
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli ve dar gelirli kesimlerin ihtiyaçlarına duyarsız kalırken, “inceleme” adı altında gerçekleştirdiği yurtdışı gezileriyle harcamalarını artırmaya devam ediyor. Daha önce SGK, 2019 yerel seçimleri sonrası yönetimleri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından devralınan belediyeleri ‘silkelemek’ amacıyla çeşitli eylemlere yönelmiş ve icra yoluna da başvurmuştu. Şimdi de SGK’nın yöneticileri, bu ay sonunda İsveç’e yapacakları bir gezi için hazırlıklara başlamış durumda. “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi Women Up” adı altında düzenlenecek olan bu gezi, 4 gün boyunca İsveç’te geçecek ve kadın istihdamı ile girişimciliği konularında temaslar yapılacak. Bu gezinin maliyetinin ise 1 milyon 647 bin TL olacağı belirtiliyor.
İHALEYE ÇIKTI
Tasarruf Genelgesi uyarınca kamu kurumlarının yurtdışı gezilerine kısıtlamalar getirilmeye çalışılırken, SGK’nın kadın istihdamını incelemek üzere İsveç’e düzenleyeceği bu gezi ise dikkat çekici bir durum arz etmekte. Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü, 20 Mart 2025 tarihinde düzenlemiş olduğu bir ihale ile, İsveç’in başkenti Stockholm’deki gezi için gerekli organizasyonu yapmayı amaçladığını duyurdu. İhaleye katılan turizm organizasyon şirketiyle, 3 Nisan 2025’te 1 milyon 647 bin TL’lik bir sözleşme imzalanması ise bu projenin somut adımlarından biri oldu.
İsveç gezisine katılacak olan SGK yetkilileri, “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” çerçevesinde kadın istihdamı ve girişimciliği hakkında yeterlilik kazandıracak uygulama örneklerini ülkemize getirebilmek amacıyla incelemelerde bulunacaklar. Ancak bu tür yurtdışı gezilerinin gerekliliği ve yaratıcılığı konusunda kamuoyunda çeşitli eleştiriler ve tartışmalar da mevcut.
Açık 1 yılda %117 arttı
Diğer yandan, mali dengeleri giderek bozulan SGK’nın 2025 yılı için belirlenen bütçe hedeflerine göre 4.7 trilyon TL gelir elde etmesi, 5.2 trilyon TL harcama yapması ve 551.8 milyar TL’lik bir açık vermesi bekleniyor. Bu çerçevede, SGK’nın bu yılın Ocak ayındaki gelir miktarı 401 milyar TL iken, giderleri ise 416.7 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu durum, 16 milyar 44 milyon TL’lik devasa bir açık ile sonuçlandı. Bir önceki yılın Ocak ayında ise 7.4 milyar TL açık vermiş olan SGK’nın aylık açık rakamı, bir yıl içinde yüzde 117 oranında bir artış göstermiştir. Bu açık, SGK’nın mali durumunu ciddi şekilde etkileyen etkenlerden biri olmuş ve tartışmalara yol açmıştır.
SGK’nın böyle bir mali durumla karşı karşıya kalması, emekli ve dar gelirli vatandaşların haklarını ne derecede gözettiği konusunda şüpheleri artırmaktadır. Yurt dışı gezileri ve büyük harcamalar yerine, bu kişilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi noktasındaki ihtiyaçların karşılanması gereği, kamuoyunda daha fazla vurgulanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun politika ve harcamaları, özellikle dar gelirli ve emekli bireyler için ilerleyen dönemlerde daha fazla sorgulanır hale gelecektir.
Sonuç olarak, SGK’nın yurt içindeki sosyal sorumluluklarını yeterince yerine getirmediği ve yurtdışı gezilere bu denli büyük bütçeler ayırmasının doğru olup olmadığına dair sorular, Türkiye’nin