İSTANBUL (İGFA) – İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Siber Güvenlik Bölümü, sürekli büyüyen siber güvenlik alanında nitelikli uzmanlar yetiştirmek amacıyla dikkat çekici bir projeye imza attı.
Üniversitenin Küçükyalı Yerleşkesi’nde, ikinci sınıf öğrencileri, siber güvenlik laboratuvarlarında ilk defa çevrimiçi ve canlı olarak gerçekleştirilen siber saldırı ve savunma yöntemleri vize sınavına katıldı. Bu uygulama, öğrencilerin hem teorik bilgilerini hem de pratik becerilerini geliştirmelerine olanak tanıdı.
Dijital platformda, gerçek zamanlı saldırı ve savunma tekniklerini deneyimleyerek sınav geçiren öğrenciler için bu deneyim, eğitim süreçlerine önemli bir katkı sağladı. Sınavda öğrencilere, siber saldırı senaryoları üzerinden yeteneklerini test etme fırsatı verildi.
DİJİTAL ORTAMDA GERÇEK ZAMANLI SINAV DENEYİMİ
Öğrenciler, sınav öncesinde gerekli teknik altyapıyı hazırlayarak, CyberExam platformu üzerinden sanal makineler üzerinde pratik becerilerini geliştirdiler. Bu süreç, öğrencilerin siber güvenlik alanındaki yetkinliklerini artırarak meslek hayatlarına daha donanımlı bir şekilde girmelerini sağladı.
Meslek Yüksekokulu Siber Güvenlik Programı Başkanı Öğr. Gör. İbrahim Gündüzgil, bu yeni sınav sistemi ve süreçle ilgili yaptığı değerlendirmede, “İkinci sınıf öğrencilerimiz, platform üzerinden siber saldırı taktiklerini gerçek zamanlı olarak uygulama fırsatı buluyor. Sınav boyunca, öğrencilerden bulundukları ağlar üzerinde zafiyetleri tespit etmeleri, bu zafiyetlere yönelik sömürü araçlarını kullanarak sistemi ele geçirmeleri ve elde ettikleri bilgileri sınav platformuna işlemeleri bekleniyor. Bu yaklaşım, öğrencilerimizi sektörde ihtiyaç duyulan becerilere sahip bireyler haline getirmektedir” ifadelerini kullandı.
Öğr. Gör. Gündüzgil, sınav sürecinin detayları hakkında da bilgi verdi. Öğrencilerin sanal makineler üzerinde gerçekleştirdikleri sınav sırasında Wi-Fi ağ şifrelerini çözme, belirli dosya türlerine yönelik çeşitli saldırılar düzenleme gibi pek çok teknik becerilerini uygulama şansı bulduklarını söyledi. Ayrıca, 14 haftalık eğitim döneminin sonunda yapılacak final sınavında, öğrencilerin tüm dönem boyunca öğrendiği tekniklerle daha kapsamlı bir CTF (Capture the Flag) sınavı yapılacağını belirtti. Bu şekilde öğrencilerin pratik yetenekleri geliştirilerek, gelecekte nitelikli uzmanlar olarak siber güvenlik alanında yer almaları hedefleniyor.