Gazeteci ve yazar Murat Yetkin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin başlattığı yeni çözüm süreci hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. PKK lideri Abdullah Öcalanın “silah bırakma ve kendilerini lağvetme” çağrısının ardından, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhanın “silahsızlanma süreci” açıklamaları gündeme geldi.
Yetkin, Bakırhan’ın açıklamalarında geçen “Silahsızlandırma süreci özel bir yasayı gerekli kılmaktadır” ifadesini hatırlatarak, bu durumun önemini vurguladı. Söz konusu ifadelerin altında yatan anlamı yorumlayan Yetkin, Bakırhan’ın belirttiği silahsızlandırma aşamasının, PKK’nın tarihi hedeflerinin artık geçerli olmadığını kabul ettiğini düşünüyor.
Yetkin, bu bağlamda şu ifadeleri kullandı: “Silahsızlandırma aşamasına gelmesi, PKK’nın kuruluşundaki Türkiye, İran, Irak ve Suriye’den silah zoruyla koparılacak bir Kürdistan hedefine ulaşamayacağının fiilen kabulüdür. Silahsızlandırma projesi o nedenle iddialıdır.” Yetkin, sürecin sonunda mümkün olduğunca az kan dökülmesi yönündeki tartışmalara da dikkat çekti.
“Silahsızlandırma” ifadesinin ‘PKK’yı silahsızlandırma projesi’ anlamına geldiğini belirten Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bahçeli’nin Öcalan’a yönlendirmelerini toplumun nabzını ölçerek sahiplendiğini ifade etti. “Terörsüz Türkiye” sloganıyla başlayan bu süreç, nihai amacını PKK’nın silahsızlandırılması olarak tanımlıyor. Bunun yanı sıra, Yetkin, DEM Partisi’nin de bu süreci bir pazarlık olarak görmediğini ve en az insan kaybıyla sonuçlanması için aktif adımlar attığını belirtti.
Yetkin, bu noktada DEM’in, güven artırıcı önlemleri devreye sokma aşamasına geçtiğini vurguladı. “Güven artırıcı önlemler” vitesine geçilmesi, partinin durumu kabullendiğini ve sürecin barışçıl bir şekilde ilerlemesi için hazırlık yaptığını göstermektedir. Bu noktada, siyasi çözüm arayışlarının halk arasında da geniş yansıma bulduğu açıkça görülmektedir.
YetkinReport’ta yayımlanan yazının tamamı için tıklayın.
13 yıl sonraki ilk temasa geri sayım: DEM Parti, İmralı heyetinin tamamıyla Erdoğan görüşmesine katılmak istiyor
Yeni pandemi kuş gribinden doğabilir mi? – Prof. Dr. Önder Ergönül anlatıyor |