Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği tarafından düzenlenen bir etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, özellikle enflasyon ve maliye politikaları hakkında detaylı bilgiler sundu.
Şimşek, konuşmasında enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirterek, bu durumun para politikasının gecikmeli etkisi ve daha sıkı bir maliye politikası uygulamasından kaynaklandığını vurguladı. “Enflasyon düşmeye devam edecek çünkü para politikasının gecikmeli etkisi var. Ayrıca maliye politikası bu seneye göre daha sıkı olacak” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, dezenflasyon sürecinin zaman alacağını belirterek, “Önümüzdeki 2-2.5 yıl içerisinde enflasyonu, şok öncesi tek hanelere düşüreceğiz” dedi. Bu bağlamda dezenflasyonun kendileri için en büyük öncelik olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu yıl hedeflenen enflasyon rakamının 44-45 civarında kapatılmasının öngörüldüğünü ancak hizmet enflasyonundaki katılık nedeniyle bu hedefin biraz üzerinde olabileceğini belirtti.
Reel sektörün enflasyon beklentilerinin, önümüzdeki 12 ay için gerçekleşen enflasyon düzeyindeki %47 civarında olduğunu kaydeden Şimşek, bu durumun gerçekçi olmadığını ifade etti. Finansal piyasaların ise yıl içinde enflasyonun %27’ye düşeceğini öngördüğünü belirtti. Şimşek, “Dolayısıyla enflasyon gerçekten düşüyor, düşmeye de devam edecek ve 2025’te bu düşüş hızlanacak” dedi.
Enflasyonun şok öncesi seviyelere geri dönmesinin ortalama 3-4 yıl alacağını vurgulayan Bakan, “İlk yılı geride bıraktık, önümüzdeki 2-2.5 yıl içerisinde enflasyonu kalıcı bir şekilde şok öncesi tek hanelere düşüreceğiz” şeklinde konuştu. Ancak bu sürecin kolay bir çözümü olmadığını kaydeden Şimşek, sabırla kararlılıkla dezenflasyon programını uygulayacaklarını ve sonunda başarılı olacaklarını belirtti.
TL’nin döviz kurlarındaki dalgalanmasının azaldığını belirten Şimşek, “Program öncesinde (OVP) gelişmekte olan ülkeler bandının oldukça dışında bir oynaklığa sahiptik. Şimdi gelişmekte olan ülkelerle neredeyse aynı, yani bandın orta noktalarında olacak şekilde TL’deki oynaklık azalmıştır” dedi.
Bakan Şimşek, cari açığın önemli bir sorun teşkil ettiğini ancak bunun milli gelirin yaklaşık %5,5’i civarında olması nedeniyle sürdürülemez olduğunu kaydetti. Şu anda cari açığın milli gelire oran olarak %1’in altına düştüğünü belirten Şimşek, böylece cari açığın endişe kaynağı olmaktan çıktığını açıkladı. Turizm ve hizmet ihracatının bu süreçte büyük katkı sağladığını ekledi.
Son olarak, Türkiye’nin enerji ithalatına son 20 yılda 900 milyar dolardan fazla ödendiğini ifade eden Şimşek, enerji dönüşümünün Türkiye için bir lüks değil, bir gereklilik olduğunu vurguladı. “Dolayısıyla enerjide dönüşüm, yeşil dönüşüm Türkiye için bir lüks, moda değil, zarurettir” şeklinde sözlerini tamamladı.