1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Şimşek’ten Enflasyon ve Bütçe Açığı Açıklamaları

Şimşek’ten Enflasyon ve Bütçe Açığı Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomi Yönetimi, yeni GAP Eylem Planı İstişare Toplantısı ve yılın son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı’nın ardından gazetecilerle bir araya gelerek gündeme dair kritik açıklamalarda bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun düşürülmesine yönelik kararlı olduklarını vurguladı. 2022 yılında enflasyonun yüzde 64, 2023 yılında ise yüzde 65 seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatan Şimşek, Merkez Bankası’nın tahminine göre 2023 yılsonunda enflasyonun yüzde 44-45 aralığında kapanacağını belirtti.

BÜTÇE AÇIĞINDA 2025 HEDEFİ

Şimşek, 2025 yılında enflasyonun düşmeye devam edeceğini vurgulayarak, para politikalarının dezenflasyonist sürece katkı vermeye devam edeceğini ifade etti. Gecikmeli etki sürecinin 18 ay süreceğini belirten Bakan Şimşek, 2025’te bütçe açığını yüzde 5’ten yüzde 3 civarına düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu durumun da dezenflasyonist etki yaratacağını söyleyen Şimşek, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar konusunda hassasiyet gösterdiklerini belirtti. 2024’te doğal gaz ve elektrik fiyat artışlarının yüzde 38 civarında olacağını hatırlatarak, bu artışların Merkez Bankası’nın hedefleri ile uyumlu gittiğini ifade etti.

ENERJİ FİATLARINDA DEĞERLENDİRME SÖZ KONUSU

Şimşek, enerji fiyatlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Akaryakıt ve tütün ürünlerinin ÖTV’sinin enflasyon hedefini tehlikeye atmadan bir değerlendirme süreci geçireceğini söyleyen Bakan, son altı aylık iç ÜFE oranının ÖTV artışlarının geleceği konusunda bir etkisi olacağını kaydetti. Şimşek, akaryakıt konusunda değerlendirme yapabileceklerini belirtirken, bazı harçların enflasyon sepetinde yer almadığını da sözlerine ekledi.

Şimşek, enerji fiyatlarının ayarlanmasının kritik öneme sahip olduğunu belirtti ve akaryakıt ve tütün ürünlerindeki ÖTV’yi ayrıca değerlendirdiklerini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 2025 hedeflerini dikkate alacaklarını söyleyen Şimşek, gıda arzını artırma konusundaki öncelikli hedeflerine vurgu yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığına, sulama ve gıda lojistiği konularında destek vermeye devam edeceklerini açıkladı.

ENGELLERİ AŞMAK İÇİN STRATEJİLER

Bakan Şimşek, gıda arzını önceliklendireceklerini ve bunun arz yönlü dezenflasyon için önemli bir adım olduğunu belirtti. Sosyal konut arzının artırılacağını ifade eden Şimşek, bunun da arz yönlü politikaların bir parçası olduğunu vurguladı. Enerjideki dönüşümün cari açığı dolaylı olarak destekleyeceğini belirten Bakan, Türkiye’nin enerji ithalatının 21 yıl boyunca cari açığın 1.5 katı olduğunu söyledi. Dışa bağımlılığın azaltılmasıyla beraber, cari açığın yönetilebilir olacağına dikkat çekti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın aldığı önemli inisiyatiflerin de üretimi ve yatırımları artırmayı hedeflediğini söyleyen Şimşek, küresel entegrasyonun da dezenflasyonu destekleyecek bir süreç olduğunu ifade etti. Ürün bazında tekelleşmeye izin verilmemesi gerektiğini belirten Bakan, rekabet ortamının verimlilik ve inovasyon getirdiğini vurguladı.

KKM CAZİP HALE GETİRİLECEK

Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusuna da değinen Bakan Şimşek, bu süreç

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şimşek’ten Enflasyon ve Bütçe Açığı Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin