2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Sinop Kent Meydanı Millet Bahçesi Projesi, Jandarma Genel Komutanlığı’na ait sosyal tesislerin kentin kullanımına sunulması amacıyla hayata geçirildi. Proje, önemli yol, rekreaktif alanlar, park alanları, çarşı ve cami yapılarını içermektedir. Projenin ilk aşamasında, Atatürk Caddesi’ndeki binaların sokak sağlıklaştırması ve cephe iyileştirme çalışmaları tamamlandı. Beş bin metrekarelik yeşil alanın oluşturulmasıyla birlikte, Sinop Kalesi ve çevresindeki metruk yapılar temizlendi ve eski Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredilerek yıkıldı. Yıkılan iş yerlerinin yerine ise 23 yeni işyeri inşa edilmiştir.
Bakan Murat Kurum, sosyal medya üzerinden paylaştığı meydanın yeni görüntüleri ile birlikte, “Sinop Kalesi etrafındaki yapıları yıkıp yerine yeşil alanlar yaptık. Tarihi gün yüzüne çıkardık. Çarpık kentleşmeyi önledik. Şehrimize nefes aldırdık. Sinop Kent Meydanı’ndaki düzenlememizle Karadeniz’in sakin şehrinin güzelliğine güzellik kattık” şeklinde bir açıklama yaptı.
Proje hakkında görüşlerini paylaşan TOKİ uzmanı ve inşaat yüksek mühendisi Ertan Kul, projenin amacının tarihi dokuyu ortaya çıkarmak ve çarpık kentleşmeyi engellemek olduğunu belirtti. Kul, “Projemizin amacı, vatandaşlarımızın keyifli bir vakit geçirebileceği rekreasyon alanlarını oluşturmaktı. Kentin daha iyi bir şekilde nefes alabilmesi için yeşil alanlarımızı artırdık. Çocuklarımızın burada oyun oynayabilmesi için parklar oluşturduk. Her yaştan çocuğun oynamasına uygun alanlar tasarladık. Vatandaşlarımızın oturup vakit geçirebileceği sosyal alanları yarattık. Projemiz sırasında tarihi saat kulesi, İl Jandarma Komutanı binası ve Şehir Kulübü binası korunarak; ağaçlar da göz önünde bulunduruldu. Özellikle, korunması gereken tarihi yapıları azami dikkatle korumaya çalıştık. Bu proje sayesinde Sinop’un tarihi surları gün yüzüne çıkmış oldu” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki iş yeri sahipleri de projeden oldukça memnun. Esnaf Esra Yavuz Şen, “Tarihi dokunun öne çıkması güzel oldu. Yıkılan bölümdeki çarpık yapılaşma, hem tarihi dokuyu kapatıyordu hem de şehrin hareketini aşağı çekiyordu. Şimdi bu bölgeler daha hareketli hale geldi” dedi. Diğer bir esnaf olan Erol Gümüş ise, “Sinop tarihi bir kent. Sinop’a gelen turistlerimiz tarihi yerleri gezmedikçe buradan ayrılmıyorlar. Kent meydanında yapılan düzenlemeler, tarihin gün yüzüne çıkması açısından bizim için oldukça olumlu” şeklinde konuştu.
Sinop’ta eğitim gören Ada Kızıltoprak, “Öncesinde burası daha küçüktü. Şu an her şeyin genişletilmesiyle, yürüyerek her yere erişimimiz daha kolay hale geldi. Deniz manzarası ve tarihi yerleri gezmek çok daha keyifli” dedi. Öğrenci Emre Aras da meydanın yeni hali için “Sinop’un tarihi surları restore edildi. Bu surlar bizim mirasımız. Sinop Meydanı şimdi her zamankinden daha güzel bir hale büründü” ifadelerini kullandı.