1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Sinop’un Boyabat ilçesindeki Dev Maden İhalesi 15 Ekim’de Yapılacak: İşte Detaylar!

Sinop’un Boyabat ilçesindeki Dev Maden İhalesi 15 Ekim’de Yapılacak: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinop’un Boyabat ilçesi Karaburun bölgesindeki maden sahası için 15 Ekim günü dev bir ihale gerçekleştirilecek. Maden Tetkik ve Arama’nın (MTA) rakamlarına göre bölgede 79 milyon 800 bin ton maden rezervi tespit edildi.

Bu rezervde üretilebilir durumda 1 milyon 220 bin ton bakır, 177 bin ons altın, 279 bin ton çinko bulunuyor. Yine MTA’ya göre rezervin mali değeri 13.3 milyar dolar yani 456 milyar lira olarak hesaplandı. İhale bedeli ise 3.5 milyar lira olarak belirlendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bakır maden sahası tesisi kurmak için yapılacak ihalenin Cengiz Holding’e verileceğini iddia etti. Yavuzyılmaz, ihaleyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bu alanda MTA tarafından belirlenen 13.3 milyar dolarlık bakır, altın ve çinko rezervi bulunmaktadır. Maden sahasında üretilecek bakırın piyasa değeri ihale şartlarına göre değerlendirildiğinde 100 milyar lira civarındadır. Ancak sahanın ihale bedeli sadece 3.5 milyar liradır. Aradaki fark 28 kat olarak belirlenmiştir.

İhaleyi alan şirket, 10 yıl boyunca üretim yapacak ve bu süre zarfında toplamda 100 milyar liralık bir değere sahip maden elde edecek. Şirket, bu değerin sadece yüzde 1’ini MTA’ya verecektir. 10 yılın sonunda ise alandaki 13 milyar dolarlık rezerv tamamen kendisine geçecektir.

İzabe tesisine sahip olmak ihaleye katılabilmek için gerekli bir şarttır. Bu tesise sahip olan Cengiz Holding, Samsun’daki tesisi 2004 yılında 33 milyon dolara devletten özelleştirme yoluyla almıştır. Benzer bir tesisi bugün inşa etmek ise 300 milyon dolara mal olmaktadır. Dolayısıyla, izabe tesisine sahip olmayan firmaların ihaleye girmesi zorlaşmaktadır.

Ankara’daki Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü binasında gerçekleştirilecek olan ihale, rekabet olmasa bile izabe tesisi şartı nedeniyle Cengiz Holding ya da onun adına girecek bir firma tarafından kazanılacaktır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sinop’un Boyabat ilçesindeki Dev Maden İhalesi 15 Ekim’de Yapılacak: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin