1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Sivas Kangalları, Güney Afrika’daki Çitaları Avlamak İstemiyor!

Sivas Kangalları, Güney Afrika’daki Çitaları Avlamak İstemiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çita Koruma Vakfı tarafından Türkiye’den Güney Afrika Cumhuriyeti’ne getirilen Sivas kangalları, çiftlik hayvanlarını yırtıcılara karşı korurken çitaları çiftçilerin avı olmaktan kurtarıyor. Çitaların nesli tükenme tehdidi altında olmasının ana sebeplerinden biri, çiftçilerin hayvanlarını bu yırtıcılardan korumak istemesidir. Her yıl çiftçiler tarafından avlanarak katledilen çitaları korumak amacıyla Türkiye’den getirilen Sivas kangalları, Cape Town şehri yakınlarındaki Çita Koruma Vakfı tarafından ücretsiz olarak çiftlik sahiplerine dağıtılmaktadır.

Çita Koruma Vakfı sözcüsü Tia, çitaların tarım arazilerine girmesinin insanlarla çatışmalarına neden olduğunu belirtmiş ve çiftçilerin çoğunlukla çitaları suçladığını ifade etmiştir. Tia, çitaların aslında gece avlanan hayvanlar olmasına rağmen gündüz avlandıkları için çiftçilerin onları suçladığını ve hatta öldürdüğünü dile getirmiştir. Bu sebeple çiftlikleri hayvan saldırılarından korumak amacıyla Türkiye’den getirilen Sivas kangallarıyla bir koruma programı başlatılmıştır. Kangallar, çiftlik hayvanlarını gece gündüz koruyarak yırtıcıları korkutur ve çiftçilerin çitaları avlamasını engeller.

Kangallar üç aylıkken yetiştirilmekte ve çiftlik hayvanlarıyla birlikte çiftliğe yerleştirilmektedir. Bu şekilde kangallar, çiftlik hayvanlarıyla bir aile gibi olur ve onları korur. Kangallar, çiftçilere ücretsiz dağıtılmakta ve ilk yıl veteriner giderleri karşılanmaktadır. Çiftçiler de karşılığında çitaları avlamayacaklarına söz vermektedir. Bu program sayesinde çiftlik hayvanları yırtıcılardan korunurken çiftçiler de kayıplarını en aza indirerek çitaları avlamaktan korunmaktadır.

Tia, çiftçilerin kangal koruma programı sayesinde hayvan kayıplarının önemli ölçüde azaldığını ve çiftçilerin bu durumdan memnun olduğunu belirtmiştir. Kangallar, çiftlik hayvanlarını yırtıcılardan korurken çiftçilerin de kayıplarını önler ve özellikle çitaların avlanmasını engeller. Bu sayede çiftçilerin yaşadığı zararlar azalarak çiftliklerindeki hayvanların güvenliği sağlanmış olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sivas Kangalları, Güney Afrika’daki Çitaları Avlamak İstemiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin