1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Sivrisinek Uyarısı: Ölümcül Tehlike Yayılıyor

Sivrisinek Uyarısı: Ölümcül Tehlike Yayılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıcak hava, sivrisinekler için uygun bir ortam yaratmış durumda. Sivrisinek ısırıkları genellikle kaşıntı ve şişlik gibi basit semptomlarla ortaya çıkar, ancak bazen ölümcül sonuçlar doğurabilir. Geçen yıl Yunanistan’da 20 kişinin ölümüne neden olan Batı Nil Virüsü, sivrisineklerden kaynaklanan bir hastalık. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mustafa Akıner, Türkiye’deki 65 farklı sivrisinek türünden Anopheles, Culex, Aedes grubu türlerin hastalık taşıma riski taşıdığı konusunda uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Akıner, Asya kaplan sivrisineği olarak bilinen istilacı bir türün (Aedes albopictus) yayılmasının hızla arttığını vurguladı. Bu tür, Sarp Sınır Kapısı’ndan Antalya’ya kadar olan sahil şeridine yayılmış durumda. Akıner, hastalıklara karşı sivrisinekle etkili bir şekilde mücadele etmek gerektiğini belirtiyor. Bu tür sivrisinekler her saat aktif olabilir ve insanlara zarar verebilir. İnsanların evlerinde ve bahçelerinde dikkatli olmaları gerektiğini, su birikintisi oluşturabilecek her şeyi düzenli olarak temizlemeleri gerektiğini vurguluyor.

Akıner, sivrisinek ısırıklarının artmasının nedeninin iklim değişikliği olduğunu belirtiyor. Kış aylarında da bu ısırıkların yaşanmasının artmasını, yükselen kış sıcaklıklarına bağlıyor. Bu durum, kuş göçlerinin etkisiyle Batı Nil Virüsü’nün kuşlardan sivrisineklere ve oradan da insanlara bulaşabileceğini gösteriyor. Akıner, yerli kurbağa ve balık popülasyonunu artırmanın sivrisinek sayısını azaltmada etkili olabileceğini belirtiyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Afacan Yıldırım da, kol, bacak ve bilek gibi bölgelerde sıkça sinek ısırıkları vakalarıyla karşılaşıldığını belirtiyor. Sinek ısırığı sonucu ciltte kızarıklık ve şişlik oluşabileceğini söyleyen Yıldırım, enfeksiyon riskini azaltmak için ısırılan bölgenin sabunlu suyla yıkanması gerektiğini vurguluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde 226,376 sivrisinek üreme kaynağına yönelik çalışmalar yürütüyor. 182 ekip ve 611 personel gündüzleri larvalara, akşamları da ergin sivrisineklere karşı mücadele yapıyor. Kentte, özellikle Asya kaplanı ve Batı Nil Virüsü taşıyan sivrisineklerin yayıldığı belirtiliyor. Ancak henüz, sivrisinek yoğunluğunu gösteren bir harita bulunmamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sivrisinek Uyarısı: Ölümcül Tehlike Yayılıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin