1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Sosyal Medya Kullanıcıları Oltalama Tuzağında!

Sosyal Medya Kullanıcıları Oltalama Tuzağında!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


EN ÇOK BU GRUP OLTALANIYOR

Uzman Onur Demir, siber güvenlik alanında yaptığı açıklamalarda, “Genel olarak herkes risk altındadır, ancak teknolojiye uzak bireyler ve yoğun sosyal medya kullanıcıları daha büyük bir riskle karşı karşıyadır. Sosyal medya kullanıcılarının kişisel bilgilerine ulaşmak oldukça kolay hale gelmiştir,” dedi. Türkiye’de oltalama saldırılarında ciddi bir artış gözlemlendiğini belirten Demir, oltalama saldırılarını şu şekilde tanımladı: “Oltalama saldırısı, bir tür siber saldırıdır ve saldırganların, kurbanlarını sahte web siteleri, SMS mesajları ve e-postalar kullanarak kişisel bilgilerini, şifrelerini, kredi kartı bilgilerini veya diğer hassas verilerini ele geçirmeyi amaçladığı bir dolandırıcılık yöntemidir.”

TÜRKİYE’DE RİSK ÇOK ARTTI

Demir, Türk halkının sosyal medya kullanımı hakkında da bilgi verdi. “Türk halkı sosyal medyada oldukça aktif. Ülkemizde 57 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunmakta ve her birey ortalama 2 saat 44 dakika sosyal medya üzerinde vakit geçirmektedir. Bu rakamlar göz önüne alındığında, Türkiye, oltalama saldırıları için özellikle riskli bir ülke haline gelmiştir.” şeklinde konuştu. Ayrıca, 2016 yılında Türkiye’de 50 milyona yakın kişinin vatandaşlık bilgilerinin sızdırıldığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Demir, “Her gün aldığımız oltalama SMS’leri bunun bir işareti” diye ekledi.

İLK ADIM GÜÇLÜ PAROLA

Onur Demir, bilgisayar ve internet güvenliğini artırmak için dikkat edilmesi gereken bazı önlemleri sıraladı. Öncelikle, güçlü parolaların kullanılması gerektiğini belirtti. “Seçtiğiniz parolaların sözlükte yer almaması ya da kolay tahmin edilemeyecek özellikler taşıması önemlidir,” dedi. Bununla birlikte, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) sisteminin mutlaka kullanılması gerektiğini vurguladı. “E-devlet, kripto para, bankacılık veya sigortacılık gibi önemli uygulamalarınızda, sadece parola kullanmak yeterli değildir. Ek bir doğrulama yöntemi olmalı,” dedi.

Ayrıca, veri kayıplarını en az zararla atlatmanın yolunun düzenli yedeklemeler yapmak olduğunu ifade etti. “Kullandığınız bilgisayar ve cep telefonlarının yazılım güncellemelerini mutlaka yapmalı, güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımlarını aktif olarak kullanmalısınız,” diye belirtti. Demir, yazılım yüklemeleri konusunda da dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna dikkat çekti. “Sadece güvenilir kaynaklardan yazılım yüklemeli ve yazılımların erişim izinlerini mümkün olduğunca sınırlı tutmalısınız,” dedi. Ayrıca, dışarıda Wi-Fi ağlarına bağlanırken dikkat edilmesi gerektiğini de vurguladı. Bu hatların genelde güvensiz olduğunu aktardı.


0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sosyal Medya Kullanıcıları Oltalama Tuzağında!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin