EVRİN GÜVENDİK/ANKARA- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, son zamanlarda Türkiye’de de gündem olan sosyal medyada uygulanan yaş sınırları hakkında yurt dışı ziyaretlerine ilk olarak Japonya ile başlayacak. Komisyon, 27 Ocak tarihinde Japonya’ya gitmeyi planlıyor ve ardından İngiltere, Norveç ve Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) de seyahat ederek bu konudaki uygulamaları yerinde inceleyecek. Bunun yanı sıra, sosyal medyada yaş sınırını 16 olarak belirleyen Avustralya ile de büyükelçilik aracılığıyla irtibat kurulacak ve bu konudaki çalışmalara ilişkin bilgi alınacak.
Yerinde İnceleme Yapacaklar
Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, sosyal medya yaş sınırlamasına ilişkin kişisel görüşünü “13 yaşla başlayıp kademeli olarak 16 yaşa çıkarılması” şeklinde ifade etti. Katırcıoğlu, sosyal medya yaş sınırı konusundaki uluslararası örnekleri yerinde incelemeyi planladıklarını belirterek, “Kanun yapıcılarından uygulamaların detaylarını alacağız. Bu uygulamaların etki analizlerini görmek istiyoruz. Hangi yaşın başlangıç noktasının daha doğru olduğuna dair deneyimleri inceleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Yasa İçin Çalışmalar Ocak’ta Başlayacak
Katırcıoğlu, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu ile ortak bir yasa çalışmasına Ocak ayında başlayacaklarını vurguladı. Aile, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlıkları ile bir araya gelerek yuvarlak masa çalışmaları düzenleyeceklerini ve verileri birleştirerek ortak bir yasal metin oluşturacaklarını aktardı. Ayrıca, sosyal medyada yaş sınırı konusunun “kademeli geçiş” ile sağlanması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Bu kapsamda, 13 yaşında acil bir düzenleme yapılmasının ardından, 16 yaşa kadar olan bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunun kanaatinde olduklarını ifade etti. Komisyon, ilerleyen günlerde çocuklara da bu konuda söz hakkı tanıyacaklarını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çağrısı ile çocuk illerinin komitelerini dinleyeceklerini duyurdu.
İSMAİL ŞAHİN- Çocuk istismarına karşı sosyal medya üzerinde çeşitli kısıtlamalar getirerek etkili bir çözüm arayışı içinde olan İngiltere yeni bir uygulama geliştirmeye hazırlanıyor. Telegraph gazetesinin haberine göre, İngiliz hükümetine bağlı düzenleyici birim olan Ofcom, sosyal medya platformlarının reşit olmayan çocukların yaş kontrolünü yüz tanıma teknolojisi aracılığıyla gerçekleştirmesini talep ediyor. Ofcom’un çevrimiçi güvenlik politikası başkanı John Higham, bu yeni uygulama sayesinde platformların milyonlarca çocuğu sitelerinden kaldırmasını beklediklerini bildirdi.
Milyarlarca Sterlin Ceza Bekleniyor
Yapılan araştırmalara göre, 8-17 yaş arasındaki bireylerin yüzde 22’sinin sosyal medya üzerinde yaşları hakkında yalan beyan ettiğini ortaya koydu. Ofcom, Facebook, Instagram, TikTok ve Snapchat gibi platformlarda 13 yaş sınırı olmasına rağmen, 8 ila 11 yaş aralığındaki çocukların yaklaşık yüzde 60’ının sosyal medya profili bulunduğunu tahmin ediyor. Bu durum, İngiltere’de yaklaşık 1,6 milyon çocuğun sosyal medyayı denetimsiz bir şekilde kullanıyor olabileceği anlamına geliyor. Higham, “Çocukların yaşları hakkında yalan söyleyeceklerini anlamak için zeki olmaya bile gerek yok” diyerek, uygulamaların etkili ve doğru bir şekilde yaş kontrolü sağlaması gerektiğini belirtti. Yeni sistemle ilgili kesin detaylar verilmezken, sosyal medya şirketlerinin çoklu yüz tanıma teknolojilerini kullanmaları bekleniyor. Çevrimiçi Güvenlik Yasası çerçevesinde, çocukları koruyamayan teknoloji şirket