1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Sosyal Medyanın Gücüne Dikkat! Gençlerin Duyguları Manipüle Ediliyor mu?

Sosyal Medyanın Gücüne Dikkat! Gençlerin Duyguları Manipüle Ediliyor mu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medyanın manipülasyon gücü, gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle gençler üzerinde derin etkiler yaratarak dünya nüfusunun önemli bir kısmını etkilemektedir. Online istatistik portalı Statista’nın verilerine göre dünya nüfusu 8 milyarı geçmişken, 5 milyar insan sosyal medya kullanmaktadır. Bu da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 62’sinin sosyal medyayı aktif olarak kullandığı anlamına gelmektedir. Sosyal medya platformları, dönüştürme gücüyle ilgili yoğun tartışmalara neden olmaktadır.

Sosyal medya platformlarının kullanıcıların duyguları üzerindeki etkileri çeşitli deneylerle ve araştırmalarla kanıtlanmıştır. Örneğin, Forbes’de 2014 yılında yayımlanan bir habere göre, Facebook veri bilimcileri 600 binden fazla kullanıcı üzerinde bir deney yapmıştır. Deney sonucunda, olumlu içeriklere maruz kalan kullanıcıların olumlu paylaşımlar yapma olasılığının daha yüksek olduğu ve olumsuz içeriklerle karşılaşanların ise daha karamsar paylaşımlar yaptığı tespit edilmiştir. Veri bilimci Adam Kramer, bu denemelerin sonucunda Facebook’ta kullanıcıların duygusal açıdan birbirini etkilediğini belirtmiştir.

Birleşik Krallık’a bağlı Royal Society for Public Health’in yaptığı bir araştırmaya göre, sosyal medya platformlarının gençler üzerinde zararlı ve faydalı etkilerinin olduğu görülmüştür. En olumlu görülen uygulama olarak YouTube öne çıkmıştır. YouTube’un sağlık deneyimlerine farkındalık yaratması, güvenilir sağlık bilgilerine erişim sağlaması ve depresyon gibi olumsuzlukları azaltması nedeniyle yüksek puan almıştır. Ancak, Instagram gibi platformlar gençler üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Özellikle uyku kalitesi, beden imajı, depresyon ve anksiyete konularında Instagram olumsuz puanlar almıştır. The Wall Street Journal’ın 2021 yılında açığa çıkardığı araştırmaya göre, Instagram’ın özellikle ergenlik çağındaki genç kızlar üzerinde beden imajı algısını olumsuz etkilediği ve depresyonla ilişkilendirildiği ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak, sosyal medya platformlarının geniş kitlelere ulaşması ve etkisi gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle gençler üzerindeki duygusal ve mental etkileri önemli bir konu haline gelmiştir. Bu nedenle, sosyal medya kullanımının denetlenmesi ve bilinçli kullanımın teşvik edilmesi gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sosyal Medyanın Gücüne Dikkat! Gençlerin Duyguları Manipüle Ediliyor mu?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin