İçişleri Bakanı Ahmet Demir, İstanbul merkezli 19 ilde gerçekleştirilen ‘Kod-78’ operasyonunda ‘Bit Hızlı Para’ adlı sahte kripto varlık alım/satım platformu üzerinden düşük riskle yüksek kazanç vaadiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemiş ve içlerinde sanatçı Selim Toprak’ın da bulunduğu 134 şüphelinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Operasyonun ardından sözde kripto varlık alım/satım platformundan mağdur olan kişiler, avukatları eşliğinde İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yapmıştı.
Basın toplantısında konuşan mağdur avukatı Deniz Yılmaz, 2020 yılında müvekkilinin dolandırıldığını ve mağduriyetten etkilendiğini belirterek, “Bir sanal para borsasında mağdurlara kesin kar garantisi veriliyor. ‘Özel yazılımımız var. Alım-satım işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Kesin kar sağlanıyor’ denilerek mağdurların milyonlarca lirasını kaptıran bir dolandırıcılık olayı yaşanıyor. Yaklaşık 30 bin mağdur olduğunu tahmin ediyoruz. Dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle detaylı bilgi veremiyoruz” ifadelerini kullandı.
“HAK EDİLEN CEZALARIN VERİLMESİ İLE MAĞDURLARIN PARALARININ İADE EDİLMESİ HEDEFLENİYOR”
Konuşmasında İstanbul Başsavcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen operasyonlara teşekkür eden Yılmaz, “Uzun süredir bu dosyayı takip ediyoruz. Operasyonla birlikte yaklaşık 140 kişi gözaltına alındı. Milyonlarca liralık malvarlığına el konuldu. ‘Bit Hızlı Para’ dolandırıcılığı yüzünden maalesef hayatını kaybeden, intihar eden vatandaşlarımız var. Bu yaklaşık 25 kişi civarında. Son derece üzücü bir durum. Saadet zinciri mantığı ile işliyor. Her saadet zinciri gibi bir noktada tıkanıyor, duruyor. İlk başvurduğumuzda henüz bir sorun yoktu. Bu süre zarfında Emniyet ve Savcılık titiz çalışmalarıyla dosyayı sonuca ulaştırdılar. Bundan sonrası için umudumuz suçluların cezalandırılması ve mağdur olanların paralarına geri kavuşması yönünde” şeklinde konuştu.
“DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ ‘DÜŞÜKTEN ALIYOR, YÜKSEKTEN SATIYOR’”
Yöntemin kripto para üzerinden gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, “‘Parayı yatırıyorsunuz, özel yazılımımız otomatik işlem yaparak kar sağlıyor. Düşükten alıp yüksekten satıyoruz’ şeklinde vaatlerde bulunuyorlar. Belirli bir süre kar elde ediliyor, insanlar bu şekilde kandırılıyor. Sonrasında insanlar paralarına ulaşamıyor. Bizim müvekillerin milyonlarca lira zararı var” dedi.
“KAYBEDİLEN PARALARIN İADESİ İÇİN HUKUKİ DAVA AÇILACAK”
Yılmaz, soruşturmanın ardından suçlu bulunan kişilere karşı kamu davası açılacağını belirterek, “Cezaların verilmesi gerekiyor. Ardından hukuki süreç başlayacak. Kayıp paraların iadesi için. Ciddi miktarda mal varlığına el konuldu. Kaybedilen paraların, saadet zinciri kapsamında alınan miktarların geri alınması hedefleniyor. Bu süreci 3-4 yıldır takip ediyoruz. Umutlu bir sonuca varacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“5 AY İÇİNDE TOPLAM 550 BİN DOLARIMI KAYBETTİM”
‘Bit Hızlı Para’ adlı sahte kripto varlık alım/satım platformu üzerinden dolandırıldığını iddia eden Murat Yılmaz ise “Sistemin içindeyken 5 ay geçirdik. Borsalar arası arbitraj yapıldığı ve kâr elde edildiği belirtildi. Toplantılarla sosyal medya üzerinden bize aktarıldı ve biz de paralarımızı burada yatırdık. Başlangıçta karşılığında memnun edici miktarda para kazandık. Ancak Haziran 2021’de sistem kapatıldı ve paralarımıza erişemedik” şeklinde konuştu.
“5 HAZİRAN 2021’DE 550 BİN DOLARIM GİTTİ”
Yılmaz, platformun kapanış tarihi olan 5 Haziran 2021’de 115 kripto parası olduğunu ve bu kriptoların 550 bin dolar değerinde olduğunu belirtti. Bu süreçte 550 bin dolar kaybettiğini ifade etti.