1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. SpaceX’in Polaris Dawn Görevinde Tarihi An: İlk Sivil Uzay Yürüyüşü Başladı!

SpaceX’in Polaris Dawn Görevinde Tarihi An: İlk Sivil Uzay Yürüyüşü Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından başlatılan Polaris Dawn görevi, tarihin ilk sivil mürettebatı tarafından gerçekleştirilen uzay yürüyüşü ile dikkat çekiyor. Bu özel görevin finansörü olan milyarder iş insanı Jared Isaacman, askeri pilot Scott Poteet, SpaceX mühendisleri Anna Menon ve Sarah Gillis, dünya‘nın alçak yörüngesine taşınarak tarihi bir adım attılar.

Ekip, 732 kilometre irtifada uzay yürüyüşüne başladı ve Türkiye saati ile 13.50’de Dragon kapsülünün kapağını açarak uzaya adım attılar. Bu uzay yürüyüşü sırasında bir dizi bilimsel deney gerçekleştirecek olan 4 kişilik ekip, SpaceX’in geliştirdiği uzay giysileri ile donatılmış durumda. Polaris Dawn görevi kapsamında, uçuş ve radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili araştırmalar yapılacak ve 36 deney gerçekleştirileceği açıklandı.

Dragon kapsülü, 10 Eylül tarihinde SpaceX’in Falcon-9 roketi ile Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarılı bir şekilde yörüngeye fırlatılmıştı. Bu görevde Starlink uydularının lazer tabanlı iletişim becerileri de test edilecektir. Uzay yürüyüşleri genellikle profesyonel astronotlar tarafından gerçekleştirilirken, Polaris Dawn görevi sivil mürettebatın bu alandaki rolünü artırarak özel sektörün uzay araştırmalarındaki etkisini artırabilir.

Uzay araştırmalarının en tehlikeli görevlerinden biri olan uzay yürüyüşleri, tarihte ilk defa sivil bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir. Polaris Dawn görevi, özel sektörün uzay araştırmalarındaki rolünü artırarak gelecekte daha da fazla benzer görevlerin gerçekleştirilmesine olanak sağlayabilir. Bu tarihi adım, uzay araştırmalarının ve teknolojisinin gelişimine de katkıda bulunabilir.

Sonuç olarak, SpaceX’in Polaris Dawn görevi ile tarihin ilk sivil uzay yürüyüşü gerçekleştirilmiş oldu. Sivil mürettebatın uzayda gerçekleştirdiği deneyler ve araştırmalar, uzay keşifleri ve teknolojisinin geleceği için önemli bir adım olabilir. Görevin tamamlanması ve elde edilen veriler, uzay araştırmalarının gelecekteki yönünü belirlemede etkili olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SpaceX’in Polaris Dawn Görevinde Tarihi An: İlk Sivil Uzay Yürüyüşü Başladı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin