Amerika’nın uygun fiyatlı seyahat simgelerinden biri olan Spirit Airlines, yıllarca süregelen mali kayıplar, başarısız birleşme girişimleri ve artan rekabet karşısında felç edici bir durumla karşılaşarak iflas koruma başvurusunda bulundu. Şirket, özellikle pandemi sonrası yükselen maliyetler ve havacılık sektöründeki yoğun rekabet gibi unsurların etkisiyle ciddi bir finansal kriz yaşamaktaydı.
Spirit Airlines, yaptığı iflas başvurusunu ABD Güney New York İflas Mahkemesi’ne iletti. Başvuruda şirketin varlıklarının ve borçlarının 1 milyar ile 10 milyar dolar arasında olduğu ifade edildi. Operasyonlarına devam edebilmek için önemli bir gelişme olarak, borç verenlerle birlikte 300 milyon dolarlık bir finansman üzerinde anlaşmaya varıldığı da duyuruldu. Şirket, iflas sürecinden 2024 yılının ilk çeyreğinde çıkmayı hedeflemekte.
JETBLUE İLE BİRLEŞME BAŞARISIZLIĞI
Spirit Airlines, 2022 yılında Frontier Airlines ile birleşme planları yapmıştı. Ancak JetBlue’nun daha cazip bir teklifle ortaya çıkmasının ardından bu plan yeniden gözden geçirildi. Fakat 2023 yılında bir federal yargıç, JetBlue’nun 3,8 milyar dolarlık satın alma teklifinin rekabeti azaltacağı gerekçesiyle reddetti. Bu durum, Spirit’in mali zorluklarını daha da derinleştirerek iflasın yolunu açtı.
Pandemi sonrası artan maliyetlerle birlikte faaliyet göstermekte olan Spirit Airlines, 2019’dan bu yana kâr elde edememişti. 2023’ün ilk yarısında, şirket sadece 335 milyon dolardan fazla zarar etmiştir. Ayrıca, geçtiğimiz yaz, 23 Airbus uçağını satarak 519 milyon dolar nakit elde etti; bu durum şirketin mali sıkıntılarını çözmede yeterli olmadı.
YENİLİKLER YETERLİ OLMADI
Spirit Airlines, düşük fiyatlı bilet modeli ile uzun süre popüler olmasına rağmen, değişen müşteri talepleri ve uluslararası seyahatlere artan talep yaşanması şirketin gelirlerini olumsuz etkiledi. Yaz aylarında koltuk seçimi ve daha geniş oturma alanları gibi avantajlar sunan yeni paket fiyatlarına geçiş yaptı; ancak bu yenilikler, mali zorlukları aşmak için yeterli olmadı.
İFLAS SÜRECİNDE FARKLI STRATEJİLER
Spirit Airlines, iflas sürecinde daha fazla küçülme ve operasyonel maliyetleri düşürme stratejileri geliştirmeyi planlamaktadır. Şirket, yılsonunda 1 milyar dolarlık bir likiditeye ulaşma hedefi belirlerken, yaklaşık 330 pilotun daha işten çıkarılacağı da duyuruldu. Bu adım, mali yapıyı düzeltmek adına atılan önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Uzman analistler, Spirit Airlines’ın iflas sürecinden çıktıktan sonra Frontier Airlines ile birleşme görüşmelerine yeniden başlayabileceğini öngörüyor. İki havayolu şirketinin birleşmesi, ABD’de düşük maliyetli havayolu sektöründe önemli bir güç oluşturma potansiyeline sahip. Spirit Airlines, Amerikan havayolu sektöründe iflas koruma başvurusunda bulunan ilk büyük şirket olma özelliği taşıyor; bu durum, sektördeki diğer havayolu şirketlerinin mali yapılarını gözden geçirmeleri gerektiğini işaret ediyor.