Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son bülteninde Zorlu Faktoring AŞ, Sümer Faktoring AŞ, Çağdaş Faktoring AŞ, Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ, Turkish Bank AŞ, Teknosa İç ve Dış Ticaret AŞ, Misyon Yatırım Bankası AŞ, Tera Yatırım Bankası AŞ, Quick Finansman AŞ, Odea Bank AŞ, D Yatırım Bankası AŞ, ve Gelecek Varlık Yönetimi AŞ’nin toplamda milyarlarca liralık borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı.
Ayrıca SPK, Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 530 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onayladı. Aktif Yatırım Bankası AŞ 10 No’lu Varlık Finansmanı Fonu’nun, Katılım Varlık Kiralama AŞ’nin, Halk Varlık Kiralama AŞ’nin ve QNB Finans Varlık Kiralama AŞ’nin milyonlarca liralık varlığa dayalı menkul kıymet ihracı ve kira sertifikası ihracı taleplerini onayladı.
Kurul ayrıca 100 milyon lira başlangıç sermayeli N Capital Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ’nin girişim sermayesi yatırım ortaklığının kuruluşuna izin verdi. Azimut Portföy Yönetimi AŞ, BV Portföy Yönetimi AŞ, Deniz Portföy Yönetimi AŞ, İstanbul Portföy Yönetimi AŞ ve Ünlü Portföy Yönetimi AŞ’nin girişim sermayesi yatırım fonlarının kuruluşlarına izin verildi.
İş Portföy Yönetimi AŞ’nin İş Portföy Altın Katılım Borsa Yatırım Fonu’nun halka arzına ilişkin izahnamenin onaylandığı da belirtilmiştir. Ayrıca, Klimasan Klima Sanayi ve Ticaret AŞ (KLMSN) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili bir kişiye 3 milyon 390 bin 919,70 lira idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.
Son olarak, Türkiye’de yerleşik kişilere internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 31 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması kararlaştırılmıştır. SPK’nın aldığı bu kararlar çerçevesinde sermaye piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi yolunda adımlar atılmıştır. Bu kararlar, piyasadaki şeffaflığı ve güveni artırmayı hedeflemektedir.