İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçunu Türk Ceza Kanunu 281. maddesinde öngörülen bir suç olarak açıkladı. Deliller, yargılamanın en önemli araçlarından biridir ve uygulamada delilleri karartma suçu olarak da adlandırılan bu suç adliyeye karşı işlenen bir suç olarak kabul edilmektedir. Tanık ifadeleri de birer delil olarak değerlendirilir ve yalan tanıklık yapmanın da suç olduğu belirtilmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun “Yalan tanıklık” başlıklı 272. maddesine göre, hukuka aykırı davranışlar nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmektedir.
Ceza Avukatı Merve Uçanok, bir suçun delillerini gizlemek suçunun kanunda 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığını belirtti. Ancak delilleri gizleyen kişilerin, aynı zamanda suça iştirak eden kişiler olduğu durumlarda bu kişilere ek ceza verilmez. Delilleri gizleyen kişi ya da kişiler haricinde birisi tarafından bu suç işlendiğinde ceza uygulanır. Suçu işleyen kişi, suçtan vazgeçip delilleri mahkemeye teslim ettiğinde cezası 4/5 oranında indirilir.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası İş Kadınları Meclisi, TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği, Narin Güran cinayetiyle ilgili ortak bir açıklama yaparak adaletin sağlanması ve kadınlar ile kız çocuklarının hayat haklarının korunması için mücadele edeceklerini vurguladı.