Bursa Erkek Lisesi, Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1883 yılında açıldı. Cumhuriyet’in ilanından sonra bu isimle faaliyetlerine devam eden okul, birçok ünlü isme ev sahipliği yaptı. Reşat Nuri Güntekin, Orhan Şaik Gökyay, Kazım Baykal, Ziya Samar, Süleyman Nazif gibi tanınmış isimler bu okulda öğretmenlik yaptı. Sait Faik Abasıyanık ise öğrenciyken ilk hikayesini, “İpekli Mendil”i Bursa Erkek Lisesi’nde kaleme aldı.
Buradan çıkan mezunlar arasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski başbakanlardan Ferit Melen, eski bakanlardan Kamran İnan, Orhan Cemal Fersoy, Mehmet Gölhan, Cemal Külahlı, Turhan Tayan gibi önemli siyasetçilerin yanı sıra sanat, ekonomi ve eğitim dünyasından birçok isim var.
1903-1906 yıllarında yapılan eklemelerle okulun ilk binasına kütüphane, yatakhane, yemekhane, kapalı bir teneffüshane ve 1911’de ise hamam eklenmiş. Yunan işgali sırasında bir bölümü hastane olarak kullanılan tarihi binada günümüzde idari birimler bulunurken, yakın tarihlerde yapılan ek binalarda derslikler yer almaktadır.
Bugün 871 öğrenciye eğitim veren Bursa Erkek Lisesi’nin kurmuş olduğu Müzei Hümayun, Cumhuriyet döneminde Bursa İl Eğitim Tarih Müzesi adını aldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla dizayn edilen müzede bugüne kadar 1000’den fazla eser toplandı. Osmanlı dönemine ait ders kitapları, fizik, kimya, biyoloji aletleri, plak ve daktilolar, eski diplomalar ve mezuniyet belgelerinin yanı sıra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nutuk” kitabı da sergilenmektedir.
Okul Müdürü Şahin Boztepe, lisedeki müzenin önemine vurgu yaparak eser sayısını artırmaya çalıştıklarını belirtti. Müzeyi ziyaret edenlere rehberlik hizmeti verildiğini ve Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok eserin sergilendiğini aktardı. En kıymetli eserlerden biri olan Nutuk’un, mezun olan gazeteci Haluk Şahin’in babasından miras kaldığını ve sonrasında okula hediye edildiğini dile getirdi. Boztepe, müzenin geçmişiyle geleceği barındıran ve öğrencilere tarih hakkında bilgi veren bir kaynak olduğunu ifade etti.