30 Ocak 2023 tarihinde, Niğde’de bulunan Yaşam Tıp Merkezi’nde sünnet olan 6 yaşındaki Metin Muhammet Erdem’in başından geçen trajik olay, ailenin yaşadığı derin üzüntüyü ve sağlık sistemindeki ihmal iddialarını gün yüzüne çıkardı. Sünnet sonrası çocuğun geçmeyen ağrıları nedeniyle, tıp merkezi doktoru tarafından yazılan ağrı kesici şurubu içen Metin, kısa süre içerisinde fenalaşarak bayılmıştı. 2 Şubat tarihinde ailesi tarafından Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’ne götürülen çocuğa yapılan kan testlerinin sonucu beklenmeden, evde daha önce verdiği ağrı kesici bu kez damar yoluyla uygulanmıştı. Bu durum, çocuğun sağlık durumunu daha da kötüleştirdi.
Aynı gece, ailenin kendi imkanlarıyla önce Kayseri’ye, ardından ambulans helikopterle Malatya’ya sevk edilen Metin, ağabeyinden yapılan karaciğer nakline rağmen hayata tutunamadı. Baba Mehmet Erdem, çocuğunun sinir hastalıkları uzmanı olmayan bir tıp merkezi çalışanı tarafından sünnet edilmesinin ardından yaşanan sağlık ihmalinin, çocuğunun yaşamını yitirmesine sebep olduğunu ifade etti.
Baba Erdem, olaydan yaklaşık dokuz ay geçmesine rağmen adli sürecin başlatılmadığını dile getirerek, “Niğde’deki özel bir tıp merkezinde çocuğumun sünnetini gerçekleştiren kişinin doktor olmadığını e-Nabız kayıtlarında başka bir ismin bulunduğunu öğrendik. Bu durumu o tıp merkezinin yetkililerine sorduğumuzda, ‘dışarıdan bir sünnetçi getirdik’ dediler,” şeklinde açıkladı. Ayrıca, çocuğu karaciğer nakli sürecindeyken kendisine para teklif eden yetkililere de dikkati çekti. Doktor sandıkları sünnetçinin, çocuğu evde kusmaya başladıktan sonra verilen ilaçla ilgili olarak ‘Ağrısı varsa bir saatte verin’ dediğini belirten Erdem, tekrar sağlık merkezine başvurduğunda, durumu daha da kötüleşen çocuğuna hiçbir kan tahlili yapılmadan yine aynı ilaç verildiği için felç geçirip komaya girdiğini aktardı.
Mehmet Erdem, çocuğunun durumu kötüleşince nöbetçi hekimin kendilerine Kayseri’ye gitmeleri gerektiğini söylediğini, doğru bir tedavi yönteminin uygulanmamasının ve zaman kaybının, Metin’in karaciğer yetmezliğine yol açtığını ifade etti. Sevkin gerçekleştiği Malatya’da, zamanında yapılan müdahale ile karaciğer nakli gerçekleştirildi fakat bu işlemin ardından Metin, 15 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Baba Erdem, yanlış ilaç uygulamaları ve yaşanan gecikmeler nedeniyle çocuğunun hayatını kaybettiğini vurguladı.
Aile, yaşadıkları bu süreçte resmi evraklara sahip olmalarına rağmen, başlattıkları hukuki mücadelenin üzerinden dokuz ay geçmesine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmamasına karşı tepkilerini dile getirmekte. Mehmet Erdem, “Yetkililerin bu konuyla ilgilenmesini istiyorum. Biz zaten yaşamıyoruz ama haklı-haksız kim varsa ortaya çıkarılmasını istiyoruz,” diyerek, adaletin yerini bulmasını beklediğini ifade etti.