1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Suriye İçin Tarımsal Üretim Planı Açıklandı

Suriye İçin Tarımsal Üretim Planı Açıklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde, dijital medya yayın yönetmenlerinin katıldığı “2024 Değerlendirmesi 2025 Hedefleri Toplantısı”nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Toplantıda Suriye’de yaşanan son gelişmelere dair çalışma ve projeler hakkında detaylı bilgiler verdi. Yumaklı, Suriye’nin mevcut tarım ve doğal kaynakları dışında başka bir gelir potansiyeli olmadığını belirtti ve bu nedenle bir ekip kurarak bir eylem planı hazırlamak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Bakan Yumaklı, “Suriye’nin tarımsal üretiminde hem bitkisel hem de hayvansal üretim konusunda ihtiyaçları tespit ederek, onlara yanında olacağız” diyerek, Türkiye’nin bu süreçte Suriye’nin kendini toparlamasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Suriye’nin potansiyeline karşın üretiminin yetersiz olduğuna dikkat çeken Yumaklı, bu konuda hızlı ve iyi sonuçlar alacaklarına inandıklarını söyledi.

ET FİYATLARINA YÖNELİK ÇALIŞMA

Yumaklı, asgari ücretteki artışın et fiyatlarını nasıl etkileyeceğine yönelik alınacak önlemler hakkında da konuştu. Kovid-19 salgını sonrasında yaşanan fiyatlama davranışındaki bozukluklara temas eden Yumaklı, bir liralık malın 10 lira olarak satılmasının fahiş fiyat olduğunu vurguladı. Üretim maliyetlerinin yanı sıra işçilik maliyetlerinin de dikkate alınması gerektiğini dile getiren Yumaklı, mevcut yaptırımları en üst düzeyde uygulayacaklarını açıkladı. Özellikle, Adana Kasaplar Odası Başkanı’nın yaptığı bir açıklama sonrasında kendilerini mahkemeye verdiklerini belirtti.

Et fiyatlarındaki artışın gerçek nedenleri hakkında bilgi veren Yumaklı, “Piyasada herkesin aynı düşündüğü izlenimi verilmeye çalışılıyor. Gerçek sektör sahipleri, ‘Biz üreticiyiz, böyle bir şey yok’ dediler” dedi. Ayrıca, Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla et fiyatlarının düzenlemesini yapacaklarını ve piyasa üzerinde yakın takip yapacaklarını söyledi.

ANAÇ HAYVAN STOĞU

Yumaklı, yurt dışından gelecek “angus” cinsi sığırlara ilişkin yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde bir ihtiyaç olduğunu duyurdu. ESK aracılığıyla bu ihtiyaçların karşılanacağını belirten Yumaklı, “Bu planlama geçmişten beri devam ediyor ve bu yıl da sürecek. Gelen hayvanlar sadece et için değil, aynı zamanda besilik anaç hayvan sayısının artırılması için de önemli” ifadelerini kullandı. Yurt içinde herhangi bir ani ihtiyacın karşılanabilmesi adına besilik hayvan stoku oluşturduklarını dile getirerek, Türkiye’nin tarım alanındaki potansiyelini vurguladı.

Hiçbir ülkenin yüzde 100 kendine yeterliliği olmadığını belirten Yumaklı, Türkiye’nin hayvansal üretimle ilgili önemli avantajlara sahip olduğunu sözlerine ekledi. Ülkenin topraklarının hayvansal üretime uygun olduğunu belirten Yumaklı, çevredeki ülkelere ihracat yapabilme potansiyelinin olduğunu ve bu sebeple iç üretimin artırılması gerektiğini vurguladı.

“ÜÇ YILIN SONUNDA İTHALATI KONUŞMUYOR OLACAĞIZ”

Geçmişte ihtiyaç olduğunda hayvan ithalatına başvurulduğunu hatırlatan Yumaklı, “Ancak sürekli ithalatla durumu kapatmak mümkün değil, buna üç yıllık bir plan ile yaklaşmayı tercih ettik” diyerek, üretim artışını sağladıklarında üç yılın sonunda Türkiye’de ithalatın gündemden çıkacağını düşündüğünü belirtti. Sadece besilik hayvan ithal edip satış yaparak değil, aynı zamanda üretimi teşvik edecek modeller

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Suriye İçin Tarımsal Üretim Planı Açıklandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin