1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Suriye ve Türkiye’deki Provokasyonlar!

Suriye ve Türkiye’deki Provokasyonlar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara – Mustafa, “Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de yaşanan bir olay, suçlunun zaten cezalandırılacağı bir durumdu. Ancak bu olayı provoke eden çevreler ortaya çıktı. Benzer şekilde, Suriye’de Türkiye ile ilişkileri bozmak isteyen çevreler halkı provoke etti. Bu durumda Türkiye zarar gördüğü gibi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne zarar verilmiş oluyor. Bu kesinlikle bir provokasyondur. Azez, El Bab, Afrin, Cerablus gibi bölgelerde yaşanan olaylara dikkat çeken Mustafa, “Özellikle Afrin’de olaylar daha yoğundu. Bu durum, PKK hücrelerinin etkin olduğunu gösteriyor. Türk bayrağı Türk milleti için ne kadar kutsalsa, bizim için de aynı derecede kutsaldır. Olaylara karışanları tek tek tespit ediyoruz. Sosyal medyada faaliyet gösteren bazı gruplar var. Bu grupları destekleyen terör örgütleri PKK, DAEŞ ve El Kaide’nin kalıntıları gibi radikal gruplar var. Bu örgütlerin arkasında ise İran, Rusya ve rejim gibi istihbarat servisleri yer alıyor. Birden fazla devletin parmağı var” diye belirtti.
Mustafa, “1 Temmuz tarihinde alınan bir karar doğrultusunda Cerablus, Akçakale, Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarını geçici olarak kapatma kararı aldık” şeklinde konuştu.
‘TELEGRAM’DA ÖRGÜTLENİYORLAR’
Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezi Araştırma Direktörü Ömer Özkızılcık da, “Kayseri’de yaşanan olaylarda, eylemciler sivil vatandaşlar değildi. Bu, daha önceden örgütlenmiş linç gruplarının faaliyet gösterdiği anlamına geliyor. Aynı şekilde, Suriye’de de Telegram üzerinden örgütlenmiş provokasyon grupları bulunmaktadır. Türkiye’nin kuzeyinde Rusya, rejim ve PKK propagandasına odaklanmış gruplarla karşı karşıyayız. Son yaşanan olaylar, direkt olarak Kayseri’deki olaylarla ilgili değildir. Başka bir örneğe vermek gerekirse, Dönemin Dışişleri Bakanı’nın rejimle ilişkiler kurulacak açıklamasını hatırlayabiliriz. Bu açıklamanın ardından benzer olayların yaşandığını görmüştük. Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları, bölgedeki insanları etkilemiş olabilir” dedi.
PROVOKASYONA GEÇİT YOK!
Kayseri’de bir taciz olayının ardından yaşanan Suriyeli sığınmacılara yönelik olayların, diğer illere de sirayet ettiği belirtildi. Güvenlik kaynakları, Türkiye ve Suriye’nin kuzeyindeki olayların takip edildiğini ve gerekli müdahalelerin yapıldığını vurguladı. Kayseri’de yaşanan bir taciz iddiasının ardından, Suriye’de Türk güçleri kontrolündeki bölgelerde Türk bayraklarının indirilmesi ve araçlara saldırı düzenlenmesi gibi olayların yaşandığı ifade edildi. Türkiye’deki provokasyonlara karşı Suriye’nin kuzeyinde de Türk güçleri kontrolündeki bölgelerde karışıklıklar yaşandığı belirtilirken, bazı kentlerde önceki gece Suriyelilere ve onlara ait iş yerlerine yönelik eylemler gerçekleştiği aktarıldı.
‘İZİN VERİLMEYECEK’
MİT, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet güçlerinin koordineli bir şekilde Türkiye ve Suriye’nin kuzeyinde yaşanan olayları takip ettiğini ve gerekli müdahalelerin yapıldığını açıklayan kaynaklar, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı faaliyet gösteren ve Türkiye’nin dış politikasını bozmaya çalışan provokatif eylemlerde bulunan kişi ve gruplar yakalanmıştır. Olaylara karışan ve durumu kötüleştiren herkes tespit edilerek gerekli işlemler yapılmaya devam edilmektedir. Bu tür eylemlere kesinlikle izin verilmeyecektir” ifadelerini kullandı.
İŞ YERLERİNE SALDIRDILAR
Kayseri’deki olayların ardından, önceki gece diğer kentlerde de protesto gösterilerinin düzenlendiği belirtildi. Bazı gösterilerin şiddete dönüştüğü açıklandı. Hatay Antakya’da bir grup, mülteci karşıtı bir gösteri düzenlerken, Kırıkhan ilçesinde ise Türk bayraklarıyla konvoy oluşturan kalabalık, mültecilere karşı sloganlar attı. Aynı gece Cumhuriyet Mahallesi’nde küçük bir grup, Suriyeli bir manav dükkanını ateşe verdi. Bayırbucak Caddesi’nde ise iki telefon dükkanının kalabalık tarafından tahrip edildiği belirtildi. Olaylara karıştığı tespit edilen sekiz şüphelinin gözaltına alındığı açıklandı. Gaziantep’te ise göstericilerin, Suriyelilere ait bazı iş yerlerine ve araçlara zarar verdikleri ifade edildi. Olayların polis müdahalesiyle büyümeden sonlandırıldığı aktarıldı.
CAMLARI KIRDILAR
Antalya’nın Serik ilçesinde bir grup, Suriyelilere ait araçlara zarar verirken, aynı zamanda bir motosikleti ateşe verdi. Göstericiler, olay yerine gelen itfaiye ve sağlık ekiplerine engel olurken, Suriyelilere ait iş yerlerine taş atıp camları kırdı. Yetkililerin müdahalesiyle olayların 03:00 civarında yatıştırıldığı açıklandı. Soruşturma kapsamında provokatif paylaşımlar yapan sosyal medya hesaplarına sahip şüpheliler M.T. ve D.A.’nın gözaltına alındığı kaydedildi. Konya Ereğli’de bir Suriyeli iş yerinin ateşe verildiği, Kilis’te ise bir grup araçlarla sokaklara indiği ve polisin müdahalesiyle karşılaştığı belirtildi.
‘ARALARINDA GÖÇMEN KAÇAKÇISI DA VAR’
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı sosyal medya açıklamasında, “Kayseri’de yaşanan çirkin olayın ardından ülkemizin çeşitli şehirlerinde Suriyelilere karşı provokatif eylemler gerçekleştirildi. Yasa dışı yollarla gerçekleştirilen bu provokatif eylemler sonucunda 474 kişi gözaltına alındı” ifadelerini kullandı. Ayrıca Yerlikaya, gözaltına alınan kişilerden 285’inin çeşitli suçlardan kaydının olduğunun tespit edildiğini belirtti. Yerlikaya, vatandaşlara uyarıda bulunarak, “Provokasyonlara karşı dikkatli olalım. Bu tür komploları hazırlayanlar hak ettikleri cezayı alacaklardır” şeklinde açıklama yaptı.
DİKKATLE İZLENİYOR
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, dün Milli Savunma Bakanlığı’nda yapılan video konferans toplantısında terörle mücadele faaliyetlerine değindi. Güler, terör örgütünün çöktüğünü ve liderlerinin operasyon bölgelerinden kaçtığını belirtti. Ayrıca Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye karşı bir terör devleti kurma çabalarını reddettiklerini ifade eden Güler, Suriye’deki sığınmacılar konusunda oluşan olumsuz algıya dikkat çekti. Güler, Türkiye’ye karşı çaba gösteren kişilerin faaliyetlerinin devletin çabaları sayesinde başarısız olacağını vurguladı.
FİTNENİN PEŞİNE TAKILMAYIN
Suriye’nin kuzeyinde Türkiye kontrolündeki bölgelerde yaşanan olaylarla ilgili Suriye muhalefeti komutanları da açıklamalarda bulundu. Suriye Milli Ordusu 2. Kolordu Komutanı Fehim İsa, “Fitne ateşi yakan, fitneye körük çeken kişilere uymamamız gerekiyor. Türk halkına saygılı olmalıyız” dedi. Şamiye Cephesi komutanı Ebul İz de istikrarın ve güvenliğin sağlanmasının önemini vurgulayarak, kamuya ait ve özel alanları korumak için gereken görevleri yerine getirmeleri gerektiğini belirtti. SMO bileşenlerinden Sultan Murat Tugayı da “Fitne ateşi çıkarmaya çalışanlara dikkatli olmalıyız. Türk halkına saygımız sonsuzdur” açıklamasında bulundu.
BIÇAKLI SALDIRIYA TUTUKLAMA
İstanbul Sarıyer’de bir kişinin bir sitede elinde bıçakla Arap iş insanlarını tehdit ettiği ve küfür ettiği çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. İhbar üzerine olay yerine giden polis ekipleri, şüpheliyi evinde gözaltına aldı. Şüpheli M.İ. (43) çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Suriye ve Türkiye’deki Provokasyonlar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin