Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Suriye’deki barış ve adaletin sağlanması noktasında Türkiye’nin kararlılığını vurguladı. Altun, “Barışçıl gösterilerin başladığı ilk günden bu yana Suriye’de hep çözümün, barışın ve adaletin tarafında yer aldığımız gibi bundan sonra da barış, özgürlük ve adalet eksenli politikalarımızı sürdürmeye devam ettireceğiz” sözlerini dile getirerek, Türkiye’nin önceliğinin Suriye’nin istikrarı ve güvenliği olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın düzenlediği “Kriz İletişimi Çalıştayı”nın açılışında yapıldı.
Altun, kriz iletişimi konusunun önemine değinerek, yaşanan depremler, orman yangınları, terör olayları ve insani krizlerin iletişim stratejileri açısından nasıl ele alınması gerektiği üzerinde durdu. Altun, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için kriz iletişim stratejilerinin akademik ve stratejik bir perspektifle güncellenmesi gerektiğini ifade etti. Kriz anlarında etkin bilgilendirme ve dezenformasyonla mücadele konularında önemli adımlar atmak gerektiğinin altını çizdi.
Üç Evreli Süreç
Kriz iletişimini “kriz öncesi, kriz sırasında ve kriz sonrası” aşamalarına ayıran Altun, her bir evrenin farklı stratejiler gerektirdiğini belirtti. Doğru yönetilen krizlerin toplumda güven ve huzur hissiyatını artırabileceğini ifade eden Altun, aksinin ise panik ve infiale yol açacağını kaydetti. Bu bağlamda, kriz iletişimi kamu güvenliği, sağlık ve toplumsal refah açısından da kritik bir öneme sahip.
Altun, etkili kriz iletişimi için kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir eş güdüm sağlanması gerektiğini vurgulayarak, bu amaçla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kurulduğu günden bu yana çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Kriz ve afet koşullarında doğru bilgilendirme ve medya ile koordinasyon sağlama çabalarının sürdüğünü belirtti. Ayrıca, dezenformasyonla mücadele etmek amacıyla oluşturulan merkez aracılığıyla, halkın doğru bilgilendirilmesini sağlamak için mücadele ettiklerini açıkladı.
Toplumsal Farkındalık
Altun, toplumsal farkındalık oluşturmanın hayatî önemine dikkat çekti. Bu amaçla uluslararası etkinlikler düzenleyerek, kriz ve afet enformasyon yönetimi konularında deneyimlerin paylaşıldığını aktardı. Afet İletişim Sempozyumu ve Forum’dan edindikleri bilgilerle kamuoyunun bilgilendirilmesine katkı yapmayı amaçladıklarını anlattı. Böylece, kriz iletişimi konusunda öncelikle kamu kurumlarında, ardından özel sektör ve sivil toplum alanında bir farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Dezenformasyonla Mücadelenin Önemi
Fahrettin Altun, kriz dönemlerinde medya okuryazarlığının artırılmasının ve dezenformasyonla mücadelenin önemini göz ardı etmemek gerektiğini ifade etti. Yüksek bilgi bilincine sahip bireylerin, kamu düzenini korumada ve milli güvenliği sağlamada kritik bir rol oynadığını vurguladı. Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın, medya okuryazarlığını geliştirmek ve dezenformasyon kampanyalarına karşı mücadele etmek adına ulusal ve uluslararası düzeyde yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.
Altun, yeni teknolojilerin kullanımıyla sahte görsel ve işitsel içeriklere karşı da eylemler gerçekleştirdiklerini ve bu tür içeriklerin topluma verebileceği zararlara karşı halkın bilinçlendirilmesi için çaba gösterdiklerini açıkladı. Özellikle Türkiye’nin dezenformasyonla mücadele modelinin, uluslararası arenada örnek gösterildiği bir dönemde olduğumuzu memnuniyetle ifade etti.
Krizlerden Daha Fazla Yıkıcı Olabilen Beşeri Krizler
Altun