1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Suriye’deki Gelişmeler ve Türkiye’nin Rolü

Suriye’deki Gelişmeler ve Türkiye’nin Rolü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SON DAKİKA HABERİ: Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in hazırlayıp sunduğu Başkent Kulisi siyaset dünyasındaki önemli gelişmeleri ekrana taşımaya devam ediyor. Başkent Kulisi programının bu haftaki konuğu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş oldu.

İstanbul’daki Meclis Çalışma Ofisi’nde konuşan Kurtulmuş, başta Suriye meselesi olmak üzere Türkiye’nin dış politikası hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, “Suriye’de olup bitenler Türkiye için ne ifade ediyor? Baas rejiminin çökmesi bölge dengelerini nasıl etkiliyor? Suriye’deki gelişmeler terörsüz Türkiye hedefini destekler mi? Yeni anayasa fikri yeniden rafa mı kalktı? Siyasi partiler yeni anayasa için neden bir araya gelemiyor?” gibi sorulara yanıt verdi.

Kurtulmuş’un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“MUHALİFLERİN CİDDİ BİR HAZIRLIĞI OLDU”

Kurtulmuş, muhalefetin Suriye’de ciddi bir hazırlık yaptığını belirttikten sonra, 61 yıllık bir Baas rejiminden bahsettiklerini ifade etti. Halkta büyük bir birikim ve tepki oluştuğunu, bu durumun patlak verme noktasına geldiğini kaydetti. “Suriye’deki her aile bu zulümden payını aldı. Bu, tüm toplum kesimlerine büyük bir baskı uygulandığı anlamına geliyor” dedi. Ayrıca Suriye’de 2011 yazında başlayan sokak gösterilerinin ve zulmün maddi ve manevi yükünün büyük olduğunu vurguladı.

Dolayısıyla, Kurtulmuş, bu gelişmelerin hızlı görünmesine karşın, bunun yılların sonucunda gerçekleştiğini belirtti. Muhalif gruplar arasındaki koordinasyon ve diğer ülkelerin müdahil olmaması için Türkiye’nin öncelikle sahada etkili olduğunu ancak tüm bu sürecin sadece Türkiye’nin katkısıyla gerçekleşmediğini dile getirdi.

“BİRDEN BİRE OLMUŞ BİR ŞEY DEĞİL”

Gelişmelerin çabuk görünmesinin yanıltıcı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, muhalefetin ciddi bir hazırlık süreci geçirdiğine dikkat çekti. Önce muhalif grupların arasındaki koordinasyon sağlandıktan sonra bölgede Rusya ve İran’ın bir tehdit olmaksızın sahadan çekilmeleri sağlandı. Böylece muhalifler şehirleri ele geçirdi. Ancak bu hazırlıklar sürecinin uzun sürdüğünü vurguladı.

ERDOĞAN’IN ESED’E ÇAĞRISI

Esed’e yönelik görüşmelerin de 2013’te gündeme geldiğini belirten Kurtulmuş, Türkiye’nin samimiyetle müzakere etme çabalarını ifade etti. Esed rejiminin, Türkiye ile bir geçiş süreci üzerinde anlaşmaya varmadığını ve bu nedenle kan dökülmeye devam ettiğini ifade etti. Türkiye’nin Suriyelilere kapılarını açtığı günlerden örnek veren Kurtulmuş, “Gaziantep’te 400-500 bin Suriyelinin olduğu dönemler oldu” şeklinde belirtti. Türkiye’nin bu kadar büyük bir göç akımına göğüs gerdiğini vurguladı.

“MİLLETİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN”

Kurtulmuş, Türk halkının gösterdiği yardımlaşma ve dayanışmadan dolayı duyduğu gururu dile getirerek, “Milletimizden Allah razı olsun. Yarım bardak suyu varsa yarısını Suriyeli kardeşleriyle paylaştı” dedi. Bağışlama kültürünü ve zorluklara rağmen Suriyelilere destek vermek için ne gerekiyorsa yapıldığına vurgu yaptı. Ayrıca, Batı’nın göçmen kabul etme konusundaki sıkıntılarına da dikkat çekti.

“TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ DE İHMAL ETMEMEK LAZIM”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Suriye’deki Gelişmeler ve Türkiye’nin Rolü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin