EVRİN GÜVENDİK/ANKARA – Güler, Suriye’deki mevcut durumu ve Türk savunma sanayisindeki gelişmeleri detaylı bir şekilde aktardı. Öncelikle, Suriye’nin Ayn el-Arap bölgesinde YPG/PKK unsurlarının hala bölgede kalma konusunda ısrarcı olduğunu belirtti. Haseke bölgesinde bazı eylemlerin gerçekleştirildiğine de değinen Güler, yeni yönetimin bu unsurlardan, özellikle Rakka ve Tabka bölgelerinden ayrılmalarını ve silahlarını bırakmalarını telep ettiğini ifade etti. Güler, “İnşallah, bunların kendi aralarında anlaşma yapabileceklerini düşünüyoruz” diyerek, taraflar arasında bir uzlaşmanın sağlanabileceğine dair umudunu dile getirdi.
Ayn el-Arap ve Sırrın bölgelerinde ağır silahlar dahil, tüm silahların bırakılması ve yerel yönetimlere teslim edilmesi gerektiği konusunda görüş belirten Güler, bu süreçte vatandaşların daha fazla zarara uğramaması için dikkatli bir yaklaşım sergileneceğini vurguladı. “Buralardan çıkmalarını ve vatandaşları rahatsız etmeden, onları büyük çatışmalara karşı daha fazla tehlike altında bırakmadan ayrılacaklarını düşünüyoruz” şeklinde konuşarak, barışçıl bir çözüm sürecinin önemine değindi.
Güler, Suriyelilerin geri dönüşleri için kabaca iki aşamalı bir plan öngördüklerini belirtti. İlk aşamada İdlib çevresindeki kamplarda yaşayanların dönüşlerinin organize edileceğini, ikinci aşamada ise Türkiye’de bulunan Suriyeliler için çeşitli çalışmalar yapılacağını aktardı. Türkiye’nin, coğrafyanın kuzeyindeki güvenli bölgelerde istikrar sağlama amacıyla farklı askeri ve diplomatik adımlar attığını ifade etti.
Ayrıca, Güler, Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelere de değindi. 2002 yılında sadece 62 savunma projesinin yürütüldüğünü ve bu süreçte dışa bağımlılığın yaklaşık %80 seviyesinde olduğunu kaydetti. Ancak geldiğimiz noktada, yerli imkanlarla yürütülen projelerin sayısının 20 kat artarak 1.132’ye yükseldiğini vurguladı. 2023 yılı itibarıyla savunma ve havacılık sektörünün cirosunun 15,5 milyar dolara ulaştığını belirten Güler, 2002 yılında 248 milyon dolar olan ihracatın 2023 yılına gelindiğinde 5,5 milyar dolara, 2024 yılı ilk 11 ayında ise 5,8 milyar dolara kadar çıktığını aktardı.
Güler, Türk savunma sanayisi ürünlerini ihraç ettiği ülke sayısının 185’e, ihraç edilen ürün çeşidinin de yaklaşık 230’a yükseldiğini kaydetti. Bu gelişmelerin sonucunda Türk savunma sanayisi ürünlerinin küresel ligde ön plana çıkmaya başladığını ifade etti. Güler, bu başarıların ülkenin uluslararası arenada güçlenmesine önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.