1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarihi Bir Adım: Kripto Varlıklara İlişkin İlk Yasal Düzenleme Meclis’te görüşülüyor

Tarihi Bir Adım: Kripto Varlıklara İlişkin İlk Yasal Düzenleme Meclis’te görüşülüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren ve dün Meclis Başkanlığı’na sunulan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kripto varlıklara ilişkin ilk yasal düzenleme olma özelliği taşıyor. Bu kanun teklifi, dünya genelinde uygulanan kripto varlık düzenlemeleri incelenerek hazırlandı. Teklif, kripto varlıklara, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik hükümlerin yanı sıra müşterilerin risklere karşı korunmasını sağlayacak düzenlemeleri de içeriyor.

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler, Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alacak. Kanun teklifiyle birlikte, kripto varlıklara ilişkin tanımlar da kanuna eklenmiş olacak. Plan ve Bütçe Komisyonunda 30 Mayıs Perşembe günü görüşülecek olan teklif, Genel Kurulda kabul edilmesi halinde yürürlüğe girecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet gösterebilmesi ve kurulabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alması zorunlu olacak. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının teknolojik altyapıları ve bilgi sistemlerinin TÜBİTAK’ın belirlediği kriterlere uygun olması gerekecek. Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği gibi hizmetlerin usul ve esasları da SPK tarafından belirlenecek.

Kripto varlıkların fiyatları platformlarda serbestçe oluşmaya devam edecek. Ancak, platformlar güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamı sağlayacak önlemleri almakla yükümlü olacak. Cüzdanlara ve fonlara ilişkin kayıtların güvenli ve şeffaf bir şekilde tutulması da kripto varlık hizmet sağlayıcıların sorumluluğunda olacak.

Platformlarda müşterilere ait kripto varlıkların müşterilerin kendi cüzdanlarında tutulması esas olacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, müşterilere ait nakitlerin bankalarda tutulmasını da zorunlu kılacaklar. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcıları, faaliyetlerini yürütürken herhangi bir hukuka aykırı durum olması halinde zararlardan sorumlu olacaklar.

Kripto varlıklara yönelik yapılan düzenlemelerle izinsiz faaliyet gösteren kuruluşlara ciddi cezalar öngörülüyor. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşterilere ait varlıklara el konulması gibi durumlar da belirli koşullar altında gerçekleşebilecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyetlerine yasal düzenlemeler uygun olarak devam etmeleri ve gerekli izinleri almaları gerekecek. Sürecin adım adım ilerlemesi ve belirlenen şartların yerine getirilmesi sağlanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarihi Bir Adım: Kripto Varlıklara İlişkin İlk Yasal Düzenleme Meclis’te görüşülüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin