1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarım Bakanlığı Açıkladı: Yumurtaların Üzerindeki Numaraların Gerçek Anlamı!

Tarım Bakanlığı Açıkladı: Yumurtaların Üzerindeki Numaraların Gerçek Anlamı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, son zamanlarda ortaya atılan iddia üzerine yumurtaların üzerinde bulunan numaraların ilaçlı olup olmadığı konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamada, yumurtalardaki numaraların aslında tavuğun yetiştirilme yöntemini ifade ettiği belirtildi ve her türlü yumurtanın nitrofuran ve diğer veteriner ilaçlar yönünden denetlendiği vurgulandı.

Genel Müdürlük, sosyal medya platformu üzerinden yapılan paylaşımlar üzerine yumurtalardaki numaraların anlamına ilişkin detaylı bir açıklama yaptı. Buna göre, yumurtaların üzerinde bulunan numaralardaki ilk hanenin “0” ve “1” ile başlaması durumunda yumurtaların sağlıklı olduğu, ancak “2”, “3” veya “4” ile başlaması durumunda nitrofuran ve veteriner ilaçlar içerebileceği ifade edildi.

Yetiştirme metodu kodlarıyla ilgili yapılan açıklamada ise “0” numaranın organik yetiştiriciliği, “1” numaranın açık dolaşıma erişim sağlayan tavuklardan elde edilen yumurtaları, “2” numaranın kafessiz yetiştiriciliği, “3” numaranın kafesli yetiştiriciliği temsil ettiği belirtildi. “4” numarasının ise böyle bir kodun olmadığı ve iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Genel Müdürlük, yumurtaların hangi yetiştiricilik türünden elde edilirse edilsin nitrofuran ve diğer veteriner ilaçlar açısından denetlendiğini hatırlattı.

Açıklamada, olası bir olumsuzluk durumunda ise 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gerekli işlemlerin uygulanacağı bilgisi verildi. Numaraların sadece tavuğun yetiştirme metodunu ifade ettiği ve ilaçlı olup olmadığına dair herhangi bir kesinlik taşımadığı vurgulandı.

Sonuç olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yumurtalardaki numaraların aslında tavuğun yetiştirme metodunu belirttiğini ve her türlü yumurtanın ilaçlar yönünden denetlendiğini açıkladı. Tüketicilerin endişe etmeden yumurtalarını tüketebileceği ve bu konuda gerekli kontrollerin yapıldığı bilgisini paylaştı. Ayrıca, sosyal medya platformlarında yayılan yanlış bilgilere karşı da doğru bilgilendirme yapılması gerektiği vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarım Bakanlığı Açıkladı: Yumurtaların Üzerindeki Numaraların Gerçek Anlamı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin