1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarım Bakanlığından Yeni Düzenleme: Gıda Etiketlerine Yeni Zorunluluk!

Tarım Bakanlığından Yeni Düzenleme: Gıda Etiketlerine Yeni Zorunluluk!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda işletmecileri, gıda ambalajlarında kullanılan parti numarası veya işaretinin kaydını tutma ve talep edildiğinde Tarım ve Orman Bakanlığına sunma zorunluluğu getirilecek. Bakanlık, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla “Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı” hazırladı. Gıdanın ait olduğu partinin tanımlanması için işaretlemeye ilişkin usul ve esaslar belirlendi ve detaylandırıldı. Bu düzenlemeyle, parti işareti olmayan gıdalar piyasaya arz edilemeyecek.

Geçici depolara, hazırlama tesislerine satılan veya gönderilen ürünler ile hazır ambalajlı olmayan gıdalara bu düzenleme uygulanmayacak. Ancak parti numarası veya işareti gıda üreticileri tarafından belirlenerek işletmeciler tarafından işaretlenecek. Parti işareti veya numarası önünde “P” veya “L” harfi bulunacak. Etiketlerde parti numarası ve “P” veya “L” harfi yer alacak ve gerektiğinde tarih bilgisi de eklenerek belirtilecek.

Talep halinde Bakanlığa sunulması gereken parti numarası veya işareti kaydedilerek düzenlemeye uygunluğu sağlanacak. Tebliğ taslağı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi’ne uyumlu olarak hazırlandı ve uygulanması durumunda idari yaptırımlarla cezalandırılacak. 2012’de yürürlüğe giren eski tebliğ yürürlükten kaldırılacak. Gıda işletmecileri 31 Aralık 2026’ya kadar bu yeni düzenlemeye uymak zorunda olacak ve bu tarihten sonra tebliğe uygun olmayan gıdalar satılamayacak. İthal edilen gıdalar için de aynı kurallar geçerli olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarım Bakanlığından Yeni Düzenleme: Gıda Etiketlerine Yeni Zorunluluk!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin