1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Bomba Açıklama: Mazot ve Gübre Desteği Kalkmadı! Yeni Destekler Açıklandı!

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Bomba Açıklama: Mazot ve Gübre Desteği Kalkmadı! Yeni Destekler Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı, “mazot ve gübre desteğinin kalktığına” ve “fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağına” dair haberlerin asılsız olduğunu bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ın Resmi Gazete’de yayımlandığı duyuruldu.

Açıklamada, söz konusu kararın ardından ortaya atılan haberlere cevap verme gereği duyulduğu vurgulandı. İddialara göre, mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı ve fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı belirtilirken, bakanlık bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Yeni dönemde mazot ve gübre desteğinin tanımının revize edilerek temel girdi maliyetlerine dayalı olarak belirlendiği ifade edildi.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin, temel destek kapsamında mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’inin karşılanacağı belirtildi. Bunun yanı sıra üretim planlaması kapsamında belirlenen ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda mazotun yüzde 50’si, gübrenin yüzde 25’i gibi desteklerin alınacağı açıklandı.

Desteklerin nakdi olarak ödeneceği ve su kısıtı bulunan bazı illerde de destekleme çalışmalarının yapılacağı belirtildi. Su kısıtı olan bölgelerde üretilen ürünler için ek desteklerin sağlanacağı ve toplam maliyetin destekleneceği ifade edildi.

Ayrıca, bazı basın organlarında yer alan prim desteğinin kaldırıldığı iddialarının da asılsız olduğu belirtildi. Fark ödemesi desteğinin üretim maliyetleri ve iç-dış fiyatlar dikkate alınarak verileceği açıklandı. Tarım politikalarına uyum sağlamak, sürdürülebilirlik ve gelir kayıplarını telafi etmek amacıyla fark ödemesi desteğinin her yıl verileceği ve tarım kanunu kapsamında belirtilen hususlar doğrultusunda desteklerin devam edeceği vurgulandı.

Bu açıklamalarla birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere sağladığı desteklerin devam edeceği ve yeni dönemde daha fazla çiftçiyi kapsayacak şekilde düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, çiftçilerin talepleri doğrultusunda desteklerin daha etkili bir şekilde sunulacağı ve tarımsal üretimin destekleneceği ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Bomba Açıklama: Mazot ve Gübre Desteği Kalkmadı! Yeni Destekler Açıklandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin