1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile İlgili Yeni Düzenlemeler: İşte Başvuru Tarihleri ve Detaylar!

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile İlgili Yeni Düzenlemeler: İşte Başvuru Tarihleri ve Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül’de başlayacak ve 31 Aralık’ta sona erecek. 31 Aralık’tan sonra edinilen veya kiralananan tarım arazileri için başvuru tarihi, üretim yılının 30 Haziran’ı olarak belirlendi. Çiftçilerin şubat ayındaki ÇKS’ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvuruları ise 15 Mart-15 Nisan tarihlerinde yapılacak. Taahhütnameye konu araziler için ÇKS kayıtları için askı süresi ise, 15-30 Temmuz tarihleri arasında değiştirildi.

Arazinin sululuk durumu değişikliği durumunda resmi belge talep edilecek ve belgenin temin edilememesi durumunda tespit komisyonu aracılığıyla değişiklik yapılabilecek. ÇKS’ye veri girişi ve dosya kabulü için yapılacak işbirliği protokolü kapsamında, yetkilendirilen kurumlar Bakanlıkça belirlenerek Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ziraat odaları hizmetlerinden yararlanılabilecek. ÇKS başvurusu ise 1 Eylül itibariyle e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan bir sistemdir. Yapılan değişiklikler ile önceki yönetmelikte tespit edilen aksaklıkların giderilmesi, uygulama birliğinin sağlanması ve dijitalleşme ile bürokrasinin azaltılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, başvuruların e-Devlet üzerinden alınması sağlanmıştır. Ürün güncellemesi yapacak çiftçiler ekim ayı itibarıyla e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirebilecek. Ancak arazi bilgilerinde değişiklik yapacaklar ve ilk defa ÇKS’ye kayıt yaptıracak olan çiftçilerin Bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekmektedir. Gelecek yıl için önemli olan ÇKS başvuruları ve yapılan değişikliklerle birlikte çiftçilerin süreçleri daha kolay ve dijital platformlar üzerinden yürütülecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile İlgili Yeni Düzenlemeler: İşte Başvuru Tarihleri ve Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin