Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte taşınma sezonu da başladı. Evden Eve Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ayılmazdır, bu dönemin yoğun bir şekilde yaşandığını ve taşınma fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 30-40 arasında bir artış olduğunu söyledi. Bu artışın nedeni ise hem işçilik maliyetlerinin artması hem de kullanılan ambalaj malzemelerinin fiyatlarındaki artışlar olarak açıkladı. Taşınma fiyatlarının 25 bin liradan başlayıp 80-100 bin liraya kadar çıktığını belirtti. Özellikle İstanbul’da Avrupa’dan Anadolu’ya geçişlerde ve dış cephe asansör kurulumlarında maliyetlerin arttığını vurguladı.
Ayılmazdır, taşınma işlerinin yüzde 50’sinin kentsel dönüşüm hareketliliğinden kaynaklandığını ve depolara olan ilginin de yoğun olduğunu söyledi. 2+1 bir evin eşyalarını depolamak için aylık 5 bin lira+KDV gibi rakamların söz konusu olduğunu ifade etti. Ayrıca, sektörde korsan taşıma konusunda sorunlar yaşandığını ve tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için firma seçiminde dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ise tüketicilerin taşıma sürecinde dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyarılarda bulundu. Taşıma sözleşmesinin dikkatli okunması ve sigorta konusunda da özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Taşınma sürecinde mağduriyet yaşanmaması için taşıyıcının yetki belgesinin kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ağaoğlu, tüketicilerin taşınma işlemi sırasında mağduriyet yaşaması durumunda yapmaları gerekenleri de açıkladı. Belirtilen tutarları aşan uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurulabileceğini ve tüketici hakem heyetlerine başvurarak mağduriyetlerini giderme hakları olduğunu belirtti. Tüketici hakem heyeti kararlarının mahkeme kararı hükmünde olduğunu ve 104 bin liralık tutara kadar olan uyuşmazlıklarda e-devlet üzerinden bedelsiz başvuru yapılabileceğini de ekledi.
Sonuç olarak, taşınma sürecinde tüketicilerin dikkatli ve bilinçli hareket etmeleri, yetkili firmaları tercih etmeleri ve taşıma sözleşmelerini düzenli bir şekilde yapmaları önem taşımaktadır. Mağduriyet yaşanması durumunda ise tüketicilerin haklarını bilmeleri ve gerektiğinde yasal yollara başvurmaları tavsiye edilmektedir.