1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. TBMM Başkanı Kazakistan’ı Ziyaret Etti: Türk Dünyasının Geleceği için Çağrı

TBMM Başkanı Kazakistan’ı Ziyaret Etti: Türk Dünyasının Geleceği için Çağrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Kazakistan’da resmi ziyaretlerine devam ediyor. TBMM Başkanı, Türkistan’da bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Kazakistan Meclisi Başkanı ile birlikte üniversite bünyesindeki Türk Dünyası Tarihi Panoramik Müzesi’ni inceledi.

Kurtulmuş, “21. Yüzyılda Türk Dünyasının Yeri” konferansında insanlığın, Türk dünyasının ve tüm ülkelerin geleceğinin bilimden geçtiğini vurguladı. Astana’daki ziyareti sırasında Kazakistan makamlarıyla verimli görüşmeler yaptıklarını belirterek, Türkiye ve Kazakistan arasında tarihi bir işbirliği momentinin yakalandığını dile getirdi.

Hoca Ahmet Yesevi’nin Türkistan’da büyük etkisi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, Yesevi’nin hikmetli fikirleriyle Anadolu’da izler bıraktığını, İslam’ın ilim, hikmet ve irfan dolu anlayışını yaymada öncü olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, Türkistan’ın Hoca Ahmet Yesevi’nin manevi öğretilerinden büyük faydalar sağladığını söyledi.

Kurtulmuş, bilgi üretiminin hızla arttığı bir döneme girildiğini belirterek, ilmin insanlara güç verdiğini ancak bu gücün insanlık için kullanılması gerektiğini vurguladı. Hikmet ve irfanın da önemine değinen Kurtulmuş, insanların eşit olduğuna inananların barışı kurabileceğini ifade etti.

Tek kutuplu dünya sisteminin çöktüğünü belirten Kurtulmuş, yeni bir küresel siyasal mimariye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Türk dünyasının birlik içinde güçleneceğini ve dünya barışına katkı sağlayacağını belirten Kurtulmuş, insanların eşitliğini kabul etmenin önemini vurguladı.

Kurtulmuş, orman kanunlarının insanlar için olmadığını ifade ederek, insanlar için barış içinde yaşamı sağlayan ilmi, hikmeti ve irfanı esas alan bir anlayışın gerekliliğini belirtti. Kurtulmuş, Türk dünyasının birlik içinde daha güçlü hale geleceğini ve dünya barışına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Konferansın ardından Kurtulmuş, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından geleneksel Kazak giysisi olan Şapan giydirilerek hediye takdim edildi. Üniversite ziyaretini hatırlamak için kampüs bahçesine hatıra fidanı diken Kurtulmuş, Türkistan’ı gezerek bilgi aldı. Ziyarete Türkistan Belediye Başkanı, Türkistan Bölge Valisi ve diğer önemli isimler de katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM Başkanı Kazakistan’ı Ziyaret Etti: Türk Dünyasının Geleceği için Çağrı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin