TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meksika ve Küba ziyaretleri dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kurtulmuş özellikle yeni anayasa çalışmalarına odaklanarak, siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmelere değindi. Anayasa çalışmaları için olumlu geri dönütler aldıklarını belirten Kurtulmuş, anayasa görüşmelerinin konulara girildikçe daha belirgin hale geleceğine işaret etti.
Kurtulmuş’a sunulan “Yeni anayasa için bir takvim var mı?” sorusuna verdiği yanıtta, Türkiye’de siyasi iklimin yeni bir anayasa çalışmasını desteklediğini ve siyasi partiler arasındaki görüşmelerin demokrasi adına önemli bir kazanç olduğunu vurguladı. TBMM’nin 28. Dönemi’nde geniş bir siyasi yelpazeyi temsil ettiğini ve bu zeminde uzlaşma sağlanması durumunda istenilen anayasanın oluşabileceğini dile getirdi.
Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarının TBMM çatısı altında yapılması gerektiğini belirtti. Parti liderleriyle yapılan görüşmelerin ardından sivil toplum kuruluşları, hukuk camiası ve üniversitelerin de fikirlerinin alınacağı bir zemin oluşturacaklarını ifade etti. Kurtulmuş, doğru zemin ve doğru yöntemin bulunması gerektiğini vurgulayarak, dayatmanın doğru olmadığını ve doğru yöntemin tartışıldıktan sonra belirleneceğini aktardı.
Yapılan parti ziyaretlerinin olumlu geçtiğini belirten Kurtulmuş, anayasa çalışmalarının başlaması için kapıların açık olduğunu bildirdi. Partilerin kendi programlarında anayasa değişikliklerinden bahsettiğini ifade eden Kurtulmuş, sürecin sonuç alabileceğine inancını dile getirdi. Yeni anayasanın tartışılacağı yerin Meclis olduğunu belirten Kurtulmuş, bu sürecin zehirlenmesine izin verilmemesi gerektiğini aktardı.
Son olarak, Filistin’e destek veren öğretim üyeleri ve akademisyenlerin Türkiye’de kabul edileceğini belirten Kurtulmuş, dünya genelinde siyonist baskılar nedeniyle işlerinden uzaklaştırılan herkese Türkiye üniversitelerinin kapılarının açık olduğunu vurguladı.