1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Anayasa’da Değişiklik” Açıklamasına Büyük Tepki

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Anayasa’da Değişiklik” Açıklamasına Büyük Tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Devletin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü’ tabiri doğrudur ama bu perspektiften baktığınızda değiştirilmesi gerekir çünkü devletin, ülkesi olmaz. Devletin, milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin, devleti ve ülkesi ile bölünmez bütünlüğü’ şeklinde değiştirilmelidir” açıklamasına açıklık getirdi. Kurtulmuş, “İlk dört madde ile ilgili tartışma söz konusu değil. 3. Madde ile ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ekim’de Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı’nda yaptığı “Türkiye’nin önemli meselelerinden birisi de yeni bir anayasa yapmak. Mesela, çok sıradanmış gibi görünen, Anayasa’da yer alan ‘Devletin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü’ tabiri doğrudur ama bu perspektiften baktığınızda değiştirilmesi gerekir. Çünkü devletin, ülkesi olmaz. Devletin, milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin, devleti ve ülkesi ile bölünmez bütünlüğü’ şeklinde değiştirilmelidir” açıklaması büyük tepki çekti.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın 3. maddesini hedef aldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ve AKP’liler de başta olmak üzere Kurtulmuş’a tepki gösterdi.

CHP lideri Özgür Özel, “İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız” dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise sosyal medya hesabında yayımladığı yazısında “Türkiye (Cumhuriyeti) Devletinin “ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” hükmü hem semantik olarak hem de anayasal teori açısından çok doğru bir ifadedir. Tartışmaya açılması hem yersizdir hem de sorunludur” ifadelerini kullandı.

İsviçre’de Türk Derneklerinin temsilciyleriyle bir araya gelen Kurtulmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, tepki çeken konuşmasına ilişkin olarak şunları söyledi:

“İlk dört madde ile ilgili tartışma söz konusu değil. Bu konuda çok titiz olmamız gereken süreçteyiz. İlk 4 madde hakkında tartışmanın başlatılması sürece zarar veren ve vakit kaybettiren gelişme olur. Gazi Üniversitesi’ndeki konuşmamda sanki 3. Madde ile ilgili bir konu gündeme geliyormuş gibi algı oluşturulması bir algı yönetimidir. 3. Madde ile ilgili bir şey geçmedi konuşmamda. Usul esasa mukaddemdir. Hangi maddeleri yazacağınızdan ziyade anayasanın nasıl yapılacağı ve bu süreçte anayasanın yapımına diline ilişkin konuları konuştum. 3. Madde ile ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Anayasa’da Değişiklik” Açıklamasına Büyük Tepki
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin