TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na üye olan CHP, İYİ Parti ve DEM Partili milletvekilleri, Instagram’a uygulanan erişim engelini tartışmak amacıyla ortak bir imza ile komisyonu olağanüstü toplantıya çağırdılar. Milletvekilleri, komisyonun 8 Ağustos tarihinde acil toplanmasını talep ettiler. Ortak imzayla yapılan başvuruda, dijital mecraların özgürlüğünün demokratik toplumların vazgeçilmez bir parçası olduğu vurgulandı. Ayrıca, İletişim ve bilgi paylaşımının önemine dikkat çekilerek Instagram’a uygulanan erişim engelinin bireylerin iletişim özgürlüğünü ve bilgi edinme hakkını doğrudan etkilediği belirtildi.
Anayasamızın herkesin düşünce ve kanaatlerini açıklama, yayma özgürlüğünü güvence altına aldığını belirten milletvekilleri, uluslararası standartlar ve insan hakları belgelerinde iletişim özgürlüğünün korunmasının ve engellenmemesinin temel bir hak olduğunu vurguladılar. Instagram’a uygulanan erişim engelinin ifade özgürlüğü ve bilgi paylaşım hakkını kısıtladığı ve demokratik değerlere aykırı olduğu ifade edildi. Ayrıca, İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Instagram kararının iptali için Ankara 13. İdare Mahkemesi’nde dava açtılar. Akdeniz ve Altıparmak, ilgili kanun maddesinin Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini de talep ettiler.
Akdeniz, BTK’nın Instagram’a uygulanan erişim engelini keyfi, ölçüsüz ve hukuka aykırı bulduklarını belirtti. Instagram tarafından taleplerin yerine getirilirken hukuka aykırı davranılmadığını ifade eden Akdeniz, Instagram’a uygulanan topyekun erişim engelleme uygulamasının hukuka aykırı olduğunu savundu. Bu nedenle, dava açarak BTK’nın Instagram kararının iptal edilmesi ve Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebinde bulundular. Instagram’a getirilen bu erişim engelinin demokratik haklara, özgürlüklere ve insan haklarına aykırı olduğunu savunan milletvekilleri ve hukukçular, kararın hukuksuzluğunu ortaya koymak ve özgürlüklerin korunmasını sağlamak amacıyla hukuki süreci başlattılar.