TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, AB Dönem Başkanlığını yürüten Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Ortak Dış ve Güvenlik Politikası (ODGP) ve Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (OGSP) Parlamentolararası Konferansı’na katıldı. Akar’ın konuşmasında, günümüzde pek çok zorluk, çatışma ve savaşın yaşandığı vurgulanarak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşı ve İsrail’in Filistin halkına yönelik katliamı önemli gelişmeler olarak belirtildi. Akar, genişleme sürecinin AB’nin dış politika araçlarından biri olduğunu ve Türkiye’nin jeopolitik açıdan güçlü bir aktör olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefine devam ettiğini belirten Akar, AB’nin Türkiye’ye karşı adil olmayan muamele ve stratejik vizyon eksikliği nedeniyle hayal kırıklığı yaşandığını dile getirdi. Akar, AB’nin taahhütlerini yerine getirmemesi ve Türkiye ile ilişkilerde somut adımlar atmaması durumuna değinerek, Türkiye’nin katılım sürecine olan bağlılığını sürdürdüğünü ve ilişkiler için bir yol haritası oluşturulmasını beklediğini belirtti.
Akar, AB’nin savunma ve güvenlik yapısının daha sağlam hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin bölgesel istikrar ve güvenlik sağlayıcısı olduğu için AB ile derinleşmiş işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Türkiye’nin terörle mücadelesinin desteklenmesi gerektiğini belirten Akar, AB’nin savunma harcamalarını artırması ve Türkiye dahil olmak üzere müttefiklerle işbirliğine hazır olmasını istedi.
Kıbrıs konusunda ise Akar, Ada’da iki devletin bulunması gerektiğini ve çözümün egemenlik, eşitlik ve uluslararası statü ilkelerine dayanması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin sadece BM yaptırımlarına uyguladığını ve tek taraflı yaptırımlara katılmadığını belirten Akar, insani, siyasi, askeri ve mali desteklerini Ukrayna’ya sürdürdüğünü ve barış görüşmelerine hazır olduklarını dile getirdi.
Ukrayna’daki savaşın nükleer güvenliği tehdit ettiğini belirten Akar, Türkiye’nin müzakere çağrısına destek verdiklerini ve Türkiye’nin Ukrayna ve Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini vurguladı. Akar, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal etmemesi için gerekli tedbirleri aldığını ifade ederek, Türkiye’nin barış ve istikrarın unsuru olduğunu vurguladı.
Son olarak, Yunan parlamenterlerin açıklamalarına tepki gösteren Akar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 1974’te Yunan cuntasının etnik temizlik ve katliamını durdurmak için gerçekleştirildiğini ve Türk kuvvetlerinin adadaki barış ve istikrarın unsuru olduğunu belirtti.