Bugün görüşülmeye başlayan vergi paketi, büyük ölçüde asgari kurumlar vergisi kaynaklı olup, yaklaşık 150 milyar TL tutarında yeni gelir öngörmektedir. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda incelenen düzenlemede yer alan en düşük emekli maaşlarında yapılacak 2.500 TL’lik artışın, 2024 yılında 33,2 milyar TL maliyet oluşturacağı belirtilmektedir. Etki analizine göre, asgari kurumlar vergisinin kurum kazancının %10’undan az olamayacağı düzenlemenin, 62 bin kurumlar vergisi mükellefini etkileyerek ilave 70 milyar TL yıllık gelir etkisi sağlayacağı ifade edilmektedir.
Önerilen düzenlemede, çok uluslu işletmelere asgari kurumlar vergisi uygulanmasıyla yılda 40 milyar TL gelir etkisinin olacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca, yurtdışı çıkış başına alınan harcın 500 TL olarak yeniden belirlenmesi ve her yıl değerleme oranında artırılmasıyla 4,3 milyar TL gelir beklenmektedir. Teklife göre yapı işlet devret ve kamu özel işbirliği projelerinden elde edilen kazançlardan alınan kurumlar vergisinin de 5 puan artırılarak %30’a yükseltilmesiyle 557 milyon TL kurumlar vergisi etkisi oluşacağı belirtilmektedir.
Diğer düzenlemelerle birlikte toplam gelir etkisinin yaklaşık 150 milyar TL olması öngörülmekte ve emekli maaşları kaynaklı 33,2 milyar TL’lik bir gider etkisi bulunmaktadır. Vergi paketinin toplam gelir ve gider etkileri dikkate alındığında, vergi düzenlemelerinin ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Sonuç olarak, vergi düzenlemelerinin uygulanmasıyla hem gelir hem de gider kalemlerinde önemli değişiklikler olması beklenmektedir. Bu sayede, ülke ekonomisine sağlanacak yeni gelir kaynaklarıyla ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için önemli adımlar atılması hedeflenmektedir. Bu vergi paketinin, ekonomideki dengeleri olumlu yönde etkilemesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması amaçlanmaktadır.