Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kaynaklarından derlenen bilgilere göre, TBMM’deki bağımsız milletvekili sayısı 28. Dönem’de son dört dönemin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu dönemde, biri ihraç edilen toplamda 28 milletvekili partileriyle yollarını ayırdı. Bu vekillerden yalnızca biri kendi partisine geri dönerken, 12 milletvekili bağımsız, 15 milletvekili ise başka partilerden yasama faaliyetlerine devam ediyor.
Önceki 25 ve 26. Dönemlerde yalnızca 2’şer milletvekili yasama dönemini bağımsız olarak tamamlarken 27. Dönem’de bu sayı 5’e yükseldi. Bu durum, özellikle seçim öncesinde yapılan ittifakların etkileri ile ilişkilendirildi. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonrası TBMM’ye yansıyan ittifaklar, bazı milletvekillerinin başka partilerin listelerinden seçilmesinin ardından istifa ederek kendi partilerine geçmelerine neden oldu.
SAFFET SANCAKLI’NIN PARTİSİNE DÖNÜŞÜ
28. Dönem’de bugüne kadar yalnızca bir milletvekili partisinden ihraç edildi. Bu dönemde 27 milletvekili partilerinden istifa ederek toplam 28 milletvekili partileriyle yollarını ayırdı. İstifa eden milletvekillerinden sadece MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, partisine geri dönen tek isim oldu.
28. Dönem’de partisinden istifa ederek farklı bir siyasi partide yer alan milletvekilleri arasında; Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu İYİ Partiden AK Parti’ye, Mardin Milletvekili Salihe Aydeniz DBP’den DEM Parti’ye, Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap CHP’den Saadet Partisi’ne, İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu İYİ Partiden CHP’ye, İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu Yeniden Refah Partisinden AK Parti’ye, Adana Milletvekili Bilal Bilici İYİ Partiden CHP’ye ve Antalya Milletvekili Aykut Kaya İYİ Partiden CHP’ye geçmiştir.
Diğer değişiklikler arasında; İstanbul Milletvekili Seyithan İzsiz, İstanbul Milletvekili Ahmet Ersagun Yücel ve Kayseri Milletvekili Dursun Ataş gibi isimlerin İYİ Partiden AK Parti’ye geçişleri yer alırken, İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin İYİ Partiden CHP’ye geçmesi dikkat çekti. Ayrıca, Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın Saadet Partisinden AK Parti’ye, Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya’nın DEVA Partisi’nden Saadet Partisi’ne ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen’in DEVA Partisi’nden Saadet Partisi’ne geçişleri kaydedildi.
Yine bu süreçte İYİ Partiden istifa eden başka isimler de öne çıkıyor. Ankara Milletvekili Adnan Beker, Koray Aydın, Yüksel Arslan ve İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu; Demokrat Partiden istifa eden İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, İzmir Milletvekili Mehmet Salih Uzun, MHP’den istifa eden Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Kilis Milletvekili Mustafa Demir; CHP’den istifa eden Edirne Milletvekili Ediz Ün; DEVA Partisi’nden istifa eden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ile İYİ Partiden ihraç edilen Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır bağımsız olarak yasama çalışmalarına devam etmektedir.
Sonuç olarak, 28. Dönem TBMM’de bağımsız milletvekillerinin artışı, partiler arası bu geçişler stratejik ittifakların ve siyasi dinamiklerin bir yansıması olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, TBMM içindeki dengeleri ve siyasi müzakereleri etkilemeye devam ediyor.