Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin maddelerinin görüşmeleri devam etmektedir. Teklifin 5’inci maddesi üzerine konuşma yapan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, devletlerin kamu yatırımları için yetersiz kaynaklarla karşılaştıklarında uygun şartlarda borçlanabileceklerini ifade etti. Yıldız, alınan borcun usulüne uygun ve doğru bir şekilde kullanıldığında önemli bir kaynağa dönüşeceğini vurguladı.
Yıldız, dünya genelinde tüm ülkelerin bu kaynağa zaman zaman başvurduğunu belirtirken, bütçe açıklarının kapatılmasında borçlanma yönteminin yanında tasarruf ve israfın önlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Genel Kurul’da yapılan görüşmeler sırasında, borç yükü, gelir dağılımı ve vergi politikaları gibi konular birçok milletvekili tarafından sert bir şekilde eleştiri konusu oldu. Ancak Yıldız, eleştirilerin önemine rağmen, eleştiri ile hakaretin bir arada olmaması gerektiğini vurguladı.
“ÖNEMLİ BİR BAŞARI”
Feti Yıldız, Türkiye ekonomisinin borç yükü açısından yapısının sağlam olduğunu ve borç stokunun milli gelire oranı bakımından değerlendirildiğinde doğru sonuçlara ulaşılacağını ifade etti. Devlet borçlarının, kamu maliyesi ve genel ekonomi açısından bir sorun haline gelmeden çözülebilmesinin yürütmenin önemli bir başarısı olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Türk milletinin maddi ve manevi gelişiminin önündeki engellerin kaldırılmasının gerekliliğine de dikkat çekti.
Yıldız, toplumsal barış, adalet ve fırsat eşitliğinin sağlanması adına devletin güçlü tutulması gerektiğini, bu sorumluluğun her bireyin görevi olduğunu belirtti. Bölgede yaşanan gerginlikler karşısında, mavi vatan ve siber alanın korunmasının önemine de vurgu yaptı.
“ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR”
Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili, Suriye’de 61 yıl süren Baas rejiminin ve 54 yıl devam eden Esad iktidarının sona erdiğini hatırlatarak, rejim karşıtı olan on binlerce kişinin cezaevinden serbest bırakıldığını aktardı. Yıldız, Esad rejiminin çöküşünün sadece Suriye için değil, bölge için de önemli sonuçlar doğuracağını belirtti. Bu durumun, uyuşturucu üretimi noktasında endüstriyel seviyede faaliyet gösteren Esad’ı destekleyenler açısından da bir yenilgi olduğunu ifade etti.
Yıldız, muhalefetin Orta Doğu’daki yeni siyasi gerçekleri kavramasının önemine de dikkat çekti. Bu süreçte, yeni sömürgelerin yaratılması ve ülke sınırlarının değiştirilmesi gibi emperyalist çabalara karşı durulması gerektiği görüşünü aktardı. Yeni tip casusların siyasi ve ekonomik alanda insanları etkileme çabalarına karşı yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.
“BAZI YANLIŞLIKLAR DA YAPILMIYOR DEĞİL”
Yıldız, tutuklama ve yargılama süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla sanıkların hürriyetinin kısıtlanmasının geçici bir araç olarak kullanılmasının önemine değindi. Özgürlük ve güvenlik hakkı çerçevesinde yapılan yargı reformlarının yanı sıra uygulamada yaşanan yanlışlıklara da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, cezaevinde bulunan hükümlülerin ıslah edilmesi ve topluma kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Ekim 2023 itibarıyla Türkiye’deki cezaevlerinde toplamda 378 bin 657 kişi bulunurken, bu kişilerin insan onuruna uygun şart