Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Progress (DEM) Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin gündeme taşıdığı grup önerileri oy çokluğuyla reddedildi. Gündemde, Saadet Partisi’nin belediyelerin konser harcamaları, İYİ Parti’nin belediyelerin bütçe harcamaları, DEM Parti’nin kayyım uygulamaları tahlili ve CHP’nin Kara Harp Okulu mezuniyet töreni hakkında önerileri yer aldı.
Özellikle İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, büyükşehir belediyelerinin Cumhuriyet Bayramı gibi önemli günlerde düzenledikleri konserlerde yaptığı masrafların sıklıkla tartışıldığını belirtti. Kocamaz, uzun yıllar belediye başkanlığı yaptığını hatırlatarak, “Gelin önerimize destek verin, mevcut ve geçmişteki belediyelerin yaptığı tüm harcamaları inceleyelim, halka hangi kaynakların aktarıldığına bakalım” dedi.
Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir ise, belediyelerin gereksiz organizasyonlar için harcadıkları bütçelerin, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayacak projelere yönlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Halkın vergileriyle oluşturulan bütçelerin keyfi şekilde kullanılmasına son verilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, belediyelere yapılan kayyım atamalarını eleştirerek, “Kayyımların neler yaptığı, hangi yolsuzluklara karıştığı araştırılmalı.” ifadelerini kullandı. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış ise İYİ Parti’nin önerisini desteklediklerini belirtti ve CHP’li belediyelerin halk kaynaklarını halka yönlendirdiklerini söyledi.
“PR için bir yılda harcadığınız para sadece 1 milyar lira”
AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen konserlere yönelik incelemelerin sürdüğünü, gerektiği takdirde konunun yargıya taşınabileceğini belirtti. Demir, CHP’li belediyeleri eleştirerek şunları ifade etti: “İBB 2021’den bu yana düzenlenen etkinliklere tam 6 milyar lira harcadı. 29 Ekim için 840 milyon lira nasıl harcanır? İnsanlar bilet bulamazken, böyle bir harcama nasıl yapılır?”
Yapılan oylamalarda CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin grup önerileri kabul edilmedi. Genel Kurulda AK Parti’nin önerisi doğrultusunda, iç güvenlikle ilgili düzenlemeler içeren Dahiliye Memurları Kanunu ve diğer bazı kanun teklifleri gündemin öncelikli maddeleri arasına alındı. Bunun yanı sıra, bazı uluslararası anlaşmalar da görüşülecek konular arasında yer aldı.
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan tarafından sunulan Ekonomik ve Sosyal Konsey Kurulması Hakkında Kanun Teklifi’nin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasına ilişkin önergesi de kabul edilmedi. Ayrıca, “Kadınların Her Türlü Şiddet ve Ayrımcılığa Maruz Kalmalarının Önlenmesi” amacıyla oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu üye seçimleri de yapıldı.
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, komisyonun 21 Kasım Perşembe günü yapacağı toplantılarda başkan ve diğer üyeleri seçeceğini duyurdu. TBMM’nin 2023 yılı dış denetim raporları da Genel Kurulun bilgisine sunuldu. Ardından, Dahiliye Memurları Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşmelerine başlandı. (AA)